O Μαρκ Ζάκερμπεργκ απολογήθηκε στις Βρυξέλλες για το «σκάνδαλο» με το Facebook

Παραδέχτηκε ότι η εταιρία «δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις καταχρήσεις»

To Facebook δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την οργανωμένη επιχείρηση της ρωσικής διείσδυσης και προσπάθειας επηρεασμού της κοινής γνώμης κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, παραδέχtηκε ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ, στην διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συμφώνησε σήμερα να ενημερώσει στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ "oμολόγησε" ότι το Facebook δε διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση μια τόσο οργανωμένης επιχείρησης, έκτοτε όμως έλαβε σειρά μέτρων για να ανατρέψει την διασπορά των ψευδών ειδήσεων, να ανατρέψει το επιχειρηματικό μοντέλο των ιστοσελίδων που τις αναπαρήγαγαν, περιορίζοντάς την πρόσβασή τους στη διαφήμιση.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Facebook είναι προετοιμασμένο σήμερα για την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) και πως ήδη έχει «κατεβάσει» πολλές χιλιάδες ψευδεπίγραφων λογαριασμών υποτιθέμενων χρηστών.

Σημείωσε δε πόσο πολύ έχει επενδύσει η εταιρία του στην Ευρώπη, με τα κεντρικά της γραφεία στο Δουβλίνο, την τεχνική της βάση στο Λονδίνο και την έδρα έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη και πόσο πολύ βασίζεται στα 400 εκατομμύρια των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Τόνισε δε ότι κομμάτι της προετοιμασίας του Facebook για διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών περιλάμβανε και την πρόσληψη περί των 20.000 τεχνικών ασφαλείας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι επέστησε την προσοχή του ιδρυτή του Facebook στο γεγονός ότι σε ένα χρόνο από τώρα στην ΕΕ θα διεξαχθούν ευρωεκλογές και οι Ευρωπαίοι Πολίτες έχουν το δικαίωμα να πάνε στην κάλπη χωρίς τις επιρροές από ψευδείς ειδήσεις και διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων από τρίτους παράγοντες (όπως η Cambridge Analytica) για διεξαγωγή πολιτικής καμπάνιας.

(Η χειραψία Ζάκερμπεργκ και Ταγιάνι)

«H ρητορική μίσους, το μπούλινγκ και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στο Facebook» απάντησε ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, στις σχετικές ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ισχυρίσθηκε ότι οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης του Facebook συλλαμβάνουν το 99% του περιεχομένου που σχετίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ μπορεί να επέμβει σε λιγότερο από 10 λεπτά της ώρα σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμών ή αυτοκτονικών τάσεων.

Έθεσε δε σε ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ακεραιότητας των μελλοντικών εκλογών, όπως έκαναν οι Ρώσοι με τις αμερικάνικες εκλογές, προειδοποίησε όμως ότι το όλο ζήτημα προσομοιάζει με «arms race», καθώς και η άλλη πλευρά διαθέτει εργαλεία.

O Mάρκ Ζάκερμπεργκ προσδιόρισε τις πηγές των ψευδών ειδήσεων σε τρεις γενικές κατηγορίες: (1) τους spammers, όσους δηλαδή το κάνουν με οικονομικά κίνητρα, (2) οι ψευδείς λογαριασμοί και (3) οι απλοί καλοπροαίρετοι χρήστες για που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις εν αγνοία τους. Επιπλέον εξήγησε ότι ο έλεγχος επί των ψευδών ειδήσεων γίνεται από ανεξάρτητα συνεργαζόμενα τρίτα μέρη.

Επιπλέον, ο ιδρυτής του Facebook τόνισε ότι, δέχεται την ανάγκη για ρυθμιστικούς κανόνες, εξήγησε ότι πληρώνει όλους τους φόρους της επιχείρησης παντού, ότι κάνει επενδύσεις στην ΕΕ έχοντας προσλάβει άνω των 10.000 υπαλλήλων και πως η εταιρία του είναι έτοιμη για τη νέα οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα GDRP.

 

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top