Μάθε τι είναι η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε 3 λεπτά

Ο Αϊνστάιν διατυπώνει σε ηλικία 26 ετών την ειδική θεωρία της σχετικότητας

«Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού» όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει για το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν ο μεγάλος σύγχρονος Αμερικανός αστροφυσικός, Neil deGrasse Tyson. Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 1905, ο μεγάλος επιστήμονας, διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

 

Η ιστορία πίσω από την αστεία φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Άλμπερτ Αϊνστάιν: 7+1 πράγματα που δεν ξέρετε για εκείνον!

Οι πιο απίστευτες ατάκες του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Το μυστικό της ευτυχίας του Αϊνστάιν δημοπρατήθηκε για ποσό ρεκόρ –Το «χρυσό» χειρόγραφο σημείωμα του διάσημου επιστήμονα

Ο Αϊνστάιν «δικαιώθηκε» στις 29 Μαΐου 1919

Σήμερα μάλιστα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που οι επιστήμονες κατάφεραν να την αποδείξουν και πειραματικά για πρώτη φορά. 

Ο Αϊνστάιν ενημερώθηκε ανεπίσημα το Σεπτέμβριο του 1919 για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του και έγραψε τα «ευχάριστα νέα» στη μητέρα του. Για να γιορτάσει μάλιστα το γεγονός, ο Αϊνστάιν αγόρασε ένα βιολί!

Η Θεωρία της Σχετικότητας  άλλαξε ριζικά τη φυσική και την αστρονομία

Για να κατανοήσει κάποιος έστω και λίγο τη σημαντικότητά της, αρκεί να σκεφτεί πως έχει διάφορες σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως το δορυφορικό σύστημα GPS και τα συναφή συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (SatNav), η καλύτερη πρόβλεψη του καιρού μέσω υπολογιστών κ.α.

Μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την επέτειο.

Μάθε τι είναι η Θεωρία της Σχετικότητας σε 3 λεπτά

Μετάφραση κύριου μέρους του βίντεο:

«Στα 26 επινόησε μία νέα θεωρία για τον χώρο και τον χρόνο. Οδήγησε σε έναν έξυπνο τρόπο απλοποίησης της φυσικής, αντιμετωπίζοντας τον χώρο και τον χρόνο, σαν ένα πράγμα: τον χωροχρόνο. Αλλά απλά ζεσταινόταν. Δεν ήταν ικανοποιημένος με τη μυστηριώδη δύναμη της βαρύτητας του Ισαάκ Νεύτωνα. Και ξεκίνησε να δουλεύει στη δική του θεωρία. Και τα κατάφερε. Η μάζα αναγκάζει τον χωροχρόνο να καμπυλώνεται. Η φυσική κίνηση των αντικειμένων είναι να ακολουθούν τον πιο απλό δρόμο καθώς κινούνται στον χωροχρόνο. Αλλά μιας και τα αντικείμενα με μάζα καμπυλώνουν τον χωροχρόνο, τα αντικείμενα κινούνται προς το αντικείμενο με τη μεγαλύτερη μάζα. Αυτό νιώθετε κι εσείς σαν βαρύτητα. Είναι ο κυρτωμένος χωροχρόνος που κρατά τα πόδια σας στο έδαφος. 
Παραμορφωμένος χώρος.

Ακούγεται πολύ sci-fi για να είναι αληθινό, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε την καμπύλη του φωτός των άστρων, καθώς περνούν από τον παραμορφωμένο χώρο γύρω από τον ήλιο. Παραμορφωμένος χρόνος. Ακούγεται ακόμα πιο παράλογο. Αλλά αν πάρετε ένα ακριβές ρολόι στην κορυφή ενός κτιρίου, θα δείτε ότι τρέχει λίγο πιο γρήγορα από ένα ίδιο στο έδαφος. Αυτό είναι γιατί όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο ενός πλανήτη, ο χώρος και ο χρόνος είναι λιγότερο παραμορφωμένοι. 

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Θεωρία του Αϊνστάιν μας είπε ότι το σύμπαν μας έχει μία αρχή. Τα πάντα επεκτείνονται προς τα έξω, από μία θερμή, πυκνή αρχή 13,8 δισεκατομμύρια πριν. Αλλά εδώ είναι το τρικ. Εντοπίσαμε ότι το σύμπαν επεκτείνεται πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπει η Θεωρία του Άλμπερτ. Μπορεί η ιδιοφυΐα να έκανε λάθος; Για να μείνουμε πιστοί στη θεωρία του, επινοήσαμε μία ενέργεια. Τη σκοτεινή ενέργεια, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την ταχεία επέκταση. Και υποθέτουμε ότι υπάρχει μία μορφή σκοτεινής ύλης. Αυτοί οι δύο άγνωστοι πρέπει να καταλαμβάνουν το 95% του σύμπαντος, αλλά ποτέ δεν τους εντοπίσαμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top