Άλμπερτ Αϊνστάιν: Από τι πέθανε και ποιος έκλεψε τον εγκέφαλό του!

Σαν σήμερα πριν από 69 χρόνια έφυγε από τη ζωή o Νομπελίστας Φυσικός

Ο εγκέφαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν έπεσε θύμα κλοπής από εφημερεύοντα παθολόγο την ημέρα που πέθανε / Βίντεο ΕΡΤ

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 18 Απριλίου του 1955, σε ηλικία 76 χρόνων, από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Μάλιστα, τα τελευταία του λόγια τα ψέλλισε στα γερμανικά και η νοσοκόμα που ήταν δίπλα του εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβε τι έλεγε... 

Αϊνστάιν: «Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε παντού»

Τόμας Χάρβεϊ: Ο γιατρός που έκλεψε τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν!

Σύμφωνα με το βιβλίο «Postcards from the Brain Museum» του Μπράιαν Μπάρελ ο «τρελός» επιστήμονας δεν ήθελε ούτε το σώμα, ούτε ο εγκέφαλός του να «μελετηθούν» μετά θάνατον. Μάλιστα, είχε δώσει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο που επιθυμούσε να αντιμετωπιστεί η σορός του. Παρόλα αυτά, η εμμονή του παθολόγου Τόμας Χάρβεϊ να μελετήσει τον εγκέφαλο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον οδήγησε σε μία μακάβρια κλοπή...

Η τύχη ήταν με το μέρος του Δρ. Χάρβεϊ, καθώς ο θάνατος του Αϊνστάιν έλαβε χώρα τα ξημερώματα της18ης Απριλίου, κατά τη διάρκεια της δικής του βάρδιας. Παρότι ο ίδιος δεν ειδικευόταν στην ανατομία και η μοναδική του αρμοδιότητα ήταν να προσδιορίσει τα αίτια θανάτου, ο «πειρασμός» ήταν τεράστιος. 

Έτσι, θέλοντας να ανακαλύψει το μυστικό του εγκεφάλου του Αϊνστάιν, ο εμμονικός γιατρός προχώρησε σε αυτοψία, υποστηρίζοντας -ψευδώς- ότι έχει πάρει την άδεια της οικογένειας του αποθανόντος. Παρά τις εντολές του Άλμπερτ, ο Χάρβεϊ αφαίρεσε τους βολβούς των ματιών και τον εγκέφαλό του, τον οποίο αμέσως μέτρησε και ζύγισε.

Φωτογράφισε και μελέτησε εξονυχιστικά τον εγκέφαλο του μεγάλου επιστήμονα και φύλαξε τους βολβούς των ματιών του, τους οποίους δώρισε μετέπειτα στον οφθαλμίατρο του Αϊνστάιν, Χέντρι Άνταμς, για περαιτέρω μελέτη και έδωσε ό,τι απέμεινε από τη σορό του για αποτέφρωση.

Ο Χάρβεϊ είχε βγάλει το συμπέρασμά του: Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν δεν παρουσίαζε καμία σημαντική διαφορά από αυτόν ενός μέσης ευφυΐας ανθρώπου. 

Τι το τόσο ιδιαίτερο είχε τελικά ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν;

Επιστημονικές έρευνες που ακολούθησαν -βασισμένες στη μελέτη των φωτογραφιών- κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αρχική γνωμάτευση του Χάρβεϊ είχε πολλές ανακρίβειες. Κι αυτό διότι ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ήταν πράγματι… μοναδικός.

Μεταξύ των όσων διαπιστώθηκαν, ήταν το γεγονός πως ο βρεγματικός λοβός του επιστήμονα –η περιοχή που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των μαθηματικών εννοιών, την αντίληψη των χωρικών σχέσεων και την ομιλία- παρουσίαζε ιδιαιτερότητες στις έλικες και τις αύλακες και ήταν κατά 15% μεγαλύτερος από αυτόν του μέσου ανθρώπου.

Ο διογκωμένος προμετωπιαίος φλοιός του Αϊνστάιν, ήταν αυτός που του εξασφάλισε τις ανώτερες νοητικές του λειτουργίες. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, ο επιστήμονας είχε την ιδιαίτερη τάση του στην επίλυση προβλημάτων και τη Φυσική.

7+1 πράγματα που δε γνωρίζετε για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν!

 Ας δούμε κάποια όχι και τόσο γνωστά πράγματα για τον νομπελίστα φυσικό, που λίγοι γνωρίζουν!

  • Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δέχθηκε πρόταση να γίνει πρόεδρος του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε επικαλούμενος έλλειψη εμπειρίας και φυσικού ταλέντου!
  • Τελούσε επί χρόνια υπό… το άγρυπνο μάτι του FBI, που παρακολουθούσε τα τηλέφωνά του κι έψαχνε στα σκουπίδια και την αλληλογραφία του, ενώ είχε επικηρυχθεί για 50.000 δολάρια από τους Ναζί.

Albert Einstein, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, 30 Μαΐου 1931

Η ιστορία πίσω από την αστεία φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • Στα προσωπικά του, δεν ήταν και τόσο φρόνιμο παιδί! Είχε εξωσυζυγική σχέση με την πρώτη του ξαδέρφη και μια άγνωστη κόρη που φέρεται να εγκατέλειψε γιατί έπασχε από σύνδρομο down.
  • Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας έπασχε από σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο αποδίδεται η κακή μνήμη και η κοινωνική του αδεξιότητα.
  • Η απίστευτη μαθηματική του δεξιότητα αποδόθηκε από τους επιστήμονες που αφαίρεσαν και εξέτασαν μετά θάνατον τον εγκέφαλό του, στον κατά 15% μεγαλύτερο από του μέσου ανθρώπου βρεγματικό λοβό!

Μάθε τι είναι η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε 3 λεπτά

Albert Einstein, Βερολίνο, 18 Οκτωβρίου 1930
  • Όχι μόνο δεν ήταν κακός μαθητής, όπως λέγεται, αλλά μόλις 11 χρόνων καταλάβαινε τη φυσική που δίδασκαν στο πανεπιστήμιο. 
  • Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, ενώ η θεωρία του για τη σχετικότητα βοήθησε στη δημιουργία πυρηνικών όπλων, ο ίδιος ήταν ειρηνιστής και υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων.

Τώρα γνωρίζετε πολύ περισσότερα για τη διάνοια Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top