25η Μαρτίου: Η Επανάσταση του 1821

Ο εθνικός ξεσηκωμός και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη

Στις 25 Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων το 1821 κατά του Τούρκου δυνάστη, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Ελληνική Επανάσταση 1821: Καρύταινα, η πρώτη νίκη των Ελλήνων

Η Ελλάδα εορτάζει την ημερομηνία της εξέγερσης ως αφετηρία του νέου ελληνικού κράτους και όχι την ημερομηνία της Ανεξαρτησίας της με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.

Ελληνική Επανάσταση: Στα γαλανόλευκα ο πλανήτης την 25η Μαρτίου

Την Επανάσταση οργάνωσε η Φιλική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1814 η οποία με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη από το 1820 αποφάσισε την  εξέγερση στα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 στη  Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μάρτιο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, δημιουργώντας δύο πηγές κινδύνου για την Οθωμανική Αυτοκρατορία (βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης).  

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης στην Ιερά Μονή  Αγίας Λαύρας, του Θεόδωρου Βρυζάκη

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα, όπου ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, μετά από δοξολογία, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Με τον τρόπο αυτό συνδέθηκε συμβολικά η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού με την Επανάσταση, αν και η εξέγερση είχε ξεκινήσει μερικές μέρες νωρίτερα στη Μάνη, στην Καλαμάτα κ.α. 

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

O Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Στις 25 Μαρτίου, εκτός από την Επανάσταση κατά των Τούρκων, εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.

Τι εορτάζει όμως η Εκκλησία με τον  Ευαγγελισμό της Θεοτόκου;

Ήταν η  μέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού

Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Μάλιστα, δεν της ανακοίνωσε απλώς το νέο, ότι πρόκειται δηλαδή να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, σαν κάτι το δεδομένο, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεση της.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά που κατέγραψε το γεγονός, ο Θεός με αυτό τον τρόπο έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας τη την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πως θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα μιας και ήταν απλώς αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.

25η Μαρτίου: Το μενού του Λευτέρη Λαζάρου για το δείπνο στο Προεδρικό

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και ήταν στείρα γέννησε με τη βοήθεια του Θεού σε προχωρημένη ηλικία.

Η  Παναγία πείστηκε και δέχτηκε το θεϊκό πρόσταγμα και για αυτό εορτάζεται  ο Ευαγγελισμός (το χαρμόσυνο μήνυμα δηλαδή) στις 25 Μαρτίου, ακριβώς εννέα μήνες πριν τα Χριστούγεννα (όσο διαρκεί υπό κανονικές συνθήκες η κύηση).    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top