12/10/1944: Η Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Η ημέρα που τελείωσε η μακριά νύχτα της Κατοχής

Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα από την Αθήνα μετά από τρεισήμισι χρόνια κατοχής, κατά την οποία σκόρπισαν  τον τρόμο και τον όλεθρο.  

Το πρωί, ο επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών, στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από τον κατοχικό  δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο,  κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ξεκίνησε η αναχώρηση των στρατευμάτων προς τα βόρεια της χώρας, μέσω της Ιεράς Οδού. Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς.  

Στις 9. 15 π.μ.  η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής. Ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. 

Τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρώντας ανατίναξαν μέρος του λιμανιού του Πειραιά και επιχείρησαν ανεπιτυχώς να ανατινάξουν και το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Κερατσίνι, ενώ έκλεισαν τον Ισθμό της Κορίνθου, πετώντας βαγόνια σε αυτόν.  

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπι  και τους άνδρες του "Ιερού Λόχου" της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης και τους Σπηλιωτόπουλο, Ζέβγο, οι οποίοι έσπευσαν στην Ακρόπολη υψώνοντας σε πανηγυρικό κλίμα τη γαλανόλευκη.

(AP IMAGES) 

Την ελληνική σημαία παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο νέος δήμαρχος Αριστείδης Σκληρός παρουσία του βρετανού πρεσβευτή Λίπερ και του αντιναύαρχου Μάνσφιλντ. Η πομπή των επισήμων κατευθύνθηκε στη συνέχεια  στη Μητρόπολη, όπου τελέσθηκε δοξολογία και ακολούθησε ο "λόγος της Απελευθέρωσης" από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκφωνήθηκε από κτίριο της Πλατείας Συντάγματος στο πλήθος που πανηγύριζε.  

Στις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της γερμανικής αποχώρησης και της άφιξης των πρώτων βρετανικών μονάδων στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αθήνα την εξουσία ασκούσε "σκιωδώς" ο διοικητικής της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ. 

Λόγω ίσως και της δυσάρεστης εμπειρίας των  εμφυλίων συγκρούσεων που ξέσπασαν σε λίγες εβδομάδες («Δεκεμβριανά»), η Ελλάδα δεν εορτάζει ως εθνική επέτειο την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας, αλλά την έναρξη του πολέμου με τις δυνάμεις του Άξονα, με το «Όχι» στην Ιταλία του Μυσολίνι. στις 28 Οκτωβρίου του 1940.         
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top