Ποιος είναι ο «Κροκοδειλάκιας» πίσω από τη φίρμα της Lacoste

Ο θρυλικός τενίστας που δάνεισε το παρατσούκλι του στην εταιρεία του

Ο René Lacoste, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1996, είναι ένας από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας. Είναι εκείνος που καθιέρωσε το αθλητικό μπλουζάκι πόλο με τον χαρακτηριστικό κροκόδειλο πάνω αριστερά. Όμως αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για αυτό.

Ήταν ένας δεινός τενίστας, ενώ δημιούργησε την πρώτη μεταλλική ρακέτα αλλά και το μηχάνημα που πετούσε αυτόματα μπάλες του τένις καθώς στις προπονήσεις εξαντλούσε όλους τους αντιπάλους του και ήθελε να βρει μια λύση!

Rene Lacoste

Ο René Lacoste/AP

Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης του Lacoste με το τέννις

Μέχρι τα 15 του, ο René, δεν είχε πιάσει ρακέτα στα χέρια του, αλλά σ' ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αγγλία γοητεύτηκε από το άθλημα και αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του. Ο πατέρας του Jean-Jules Lacoste, επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Hispano-Suiza, δεν του έφερε αντίρρηση, αλλά του έθεσε ένα όρο: αν δεν γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής μέσα σε πέντε χρόνια να τα παρατήσει και να επιστρέψει στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ο νεαρός Lacoste τότε πείσμωσε, δούλεψε σκληρά και το 1925 κέρδισε τους δύο πρώτους μεγάλους τίτλους του, το «Γουίμπλεντον» και το «Ρολάν Γκαρός», ενώ τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Συνολικά, κέρδισε δύο φορές το «Γουίμπλεντον» (1925, 1928), τρεις φορές το «Ρολάν Γκαρός» (1925, 1927, 1929) και υπήρξε ο πρώτος τενίστας που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές το πρωτάθλημα των ΗΠΑ (1926, 1927). Μαζί με τον συμπατριώτη του Ζαν Μποροτρά κέρδισε το 1925 το διπλό του Γουίμπλεντον και τρεις φορές τους γαλλικούς διπλούς του Ρολάν Γκαρός (1924, 1925, 1929). Το 1924 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων στο διπλό. Οι Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet και ο  Lacoste έμειναν στην ιστορία ως «οι τέσσερις σωματοφύλακες του γαλλικού τένις».

Rene Lacoste

Ο René Lacoste/AP

Πώς πήρε το παρατσούκλι «Κροκοδειλάκιας»

Οι φίλοι τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Κροκόδειλος» για την επιμονή του στο παιγνίδι, που ο ίδιος αργότερα το χρησιμοποίησε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Υπάρχει όμως, και μια άλλη εκδοχή για το πώς πήρε αυτό το όνομα. Ο Lacoste έβαλε στοίχημα με τον αρχηγό της ομάδας του. Σε περίπτωση που νικούσε έναν δύσκολο αγώνα, θα κέρδιζε και μία τσάντα από δέρμα κροκόδειλου ή αλιγάτορα που είχε δει σε ένα μαγαζί στη Βοστόνη.


Η γέννηση της Lacoste και άλλες εφευρέσεις

Ο René πάντα παραπονιόταν διαρκώς για το μη βολικό της μακρυμάνικης μπλούζας της φορεσιάς του τενίστα. Έτσι στον τελικό του αμερικανικού τουρνουά του 1926 αποφάσισε να φορέσει για πρώτη φορά το πόλο που είχε δει να φορά ένας φίλος του, ράβοντας πάνω στο μπλουζάκι τον «κροκόδειλο», το παρατσούκλι του που θα γινόταν σήμα κατατεθέν του.

Ο René Lacoste είχε όμως και επιχειρηματικό δαιμόνιο

Ο ίδιος σκαρφίστηκε τον πρώτη αυτόματη μηχανή που εκτοξεύει μπαλάκια, την εποχή που διαμαρτυρόταν όταν δεν μπορούσε να βρει ικανό αντίπαλο να προπονηθεί! Ταυτοχρόνως, στον Λακόστ είναι που χρωστά ο κόσμος της αντισφαίρισης τη μεταλλική ρακέτα, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για το παγκόσμιο τένις!

Επίσης ο ίδιος σκέφτηκε και έφτιαξε το πρώτο μπαστούνι γκολφ από πολυουρεθάνη, το οποίο σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση του σπορ στα ελαφρότερα μπαστούνια από συνθετικά υλικά. Μεταξύ 1960-1980, ο Λακόστ κατοχύρωσε άλλες 20 πατέντες…

Ο René Lacoste πέθανε στις 12 Οκτωβρίου του 1996, σε ηλικία 92 ετών. Από το 1930 ήταν νυμφευμένος με τη Γαλλίδα πρωταθλήτρια του γκολφ Σιμόν ντελα Σομ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top