Wimbledon: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό τουρνουά τένις

Το πιο παλιό τουρνουά τένις

Γουίμπλεντον

Η αντισφαίριση, γνωστή με την αγγλική ονομασία τένις (tennis) είναι ένα σύγχρονο και πολύ αγαπημένο αθλητικό παιχνίδι. Όμως, οι ρίζες του ξεκινούν απ’ τα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι τα χρόνια του Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις και μάλιστα, ο Λουδοβίκος ο 10ος διεκδικεί την... πατρότητά του. Μια μέρα που έπληττε άρχισε να χτυπά ένα μπαλάκι με την παλάμη του. 

Ωστόσο, η σύγχρονη μορφή και η κωδικοποίησή του σε αθλητικό παιχνίδι είναι βρετανική υπόθεση. Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856, όταν οι Harry Gem και Augurio Perera έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota.To 1859 καταγράφεται στο Μπέρμιγχαμ το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία, ανάμεσα στον Gem και τον Perera. Έως το 1865 είχαν καθοριστεί οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού. Το 1874 ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη τένις με την ονομασία «The All England Lawn Tennis and Croquet Club» και εκεί στο γήπεδό της, μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1877 και σαν σήμερα- 7 Ιουλίου- δημιουργήθηκε το παλαιότερο τουρνουά του κόσμου. Το θρυλικό τουρνουά τένις του Wimbledon σε γήπεδο με χόρτο.

Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης, ενώ το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης διοργανώθηκε στις Η.Π.Α το 1877. Στην Ελλάδα η αντισφαίριση χρονολογείται από το 1896.

Wimbledon

Wimbledon

Roger Federer

Rafael Nadal

 

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κάνει... άνω-κάτω το Λονδίνο!

Στέφανος Τσιτσιπάς

Στέφανος Τσιτσιπάς - Thomas Fabbiano

Ο 20χρονος Ελληνας Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε εύκολα τον Τόμας Φαμπιάνο και με 3-0 σετ (6-2, 6-1, 6-4) προκρίθηκε στους «16» του Wimbledon. Και αυτό είναι... ιστορικό γεγονός μιας και ποτέ Ελληνας δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά στο πρωτάθλημα Wimbledon. Ο επόμενος αγώνας του νεαρού που κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες είναι σήμερα Δευτέρα στις 17.30 και αντίπαλός του είναι ο Τζον Ίσνερ.

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Καραγιάννη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top