H ξεχασμένη μάχη του Έβρου το 1986 ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους στρατιώτες

To πιο σοβαρό θερμό επεισόδιο μετά το 1974 και πριν τα Ίμια με νεκρούς και από τις δύο πλευρές

Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο /βίντεο Alpha

Το περιστατικό της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου δεν είναι το πρώτο και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο σε μία σειρά θερμών επεισοδίων στα σύνορα με την Τουρκία.

Θεοδωρικάκος: «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο των Τούρκων στον Έβρο»

Αν και υπάρχει ένα modus vivendi μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο κρατών για να αποφεύγονται  περιστατικά έντασης και αναγκαστικά υπάρχει επικοινωνία (λόγω και του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης), δεν είναι λίγες οι στιγμές που η ένταση χτυπάει και εκεί «κόκκινο», αν και τα φώτα δεν στρέφονται στον ποταμό, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στο Αιγαίο.

Σαν σήμερα στις 02/03/2023 είχαμε τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Καστανιά Έβρου / Φωτογραφία Eurokinissi

Το πιο σοβαρό θερμό επεισόδιο στον Έβρο σημειώθηκε στις 19/12/1986 και λίγο έλειψε να πυροδοτήσει στρατιωτική εμπλοκή των δύο κρατών, στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος. Στο σημείο αυτό όπου η κοίτη του ποταμού είναι αποξηραμένη βρέθηκαν ταυτόχρονα εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους μία ελληνική και μία τουρκική περίπολος  όταν ο Έλληνας στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος δέχθηκε τουρκικά πυρά και τραυματίσθηκε βαρύτατα, την ώρα που μιλούσε με τους Τούρκους στρατιώτες, από τουρκική έφοδο που κατέφθασε στο σημείο,  όπως είπε στο Star Έλληνας αξιωματικός, ο οποίος συμμετείχε στο επεισόδιο, αλλά για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθούν  τα στοιχεία του.

Στη συνέχεια, Έλληνας αγροφύλακας που βρισκόταν συμπτωματικά στην περιοχή ειδοποίησε το φυλάκιο της χώρας μας και άρχισε να πυροβολεί προς τους Τούρκους και ο ίδιος, ενώ  στο σημείο έσπευσαν  αντίστοιχα  Τούρκοι στρατιώτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κανονική μάχη.  Οι Τούρκοι αναγκάσθηκαν τελικά να υποχωρήσουν με τον τραυματισμένο Έλληνα στρατιώτη να μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Απώλειες είχαν και οι Τούρκοι από τους οποίους σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι στρατιώτες, ενώ αρκετοί τραυματίες υπήρξαν και από τις δύο πλευρές.  Το επεισόδιο όμως λίγο έλειψε να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύρραξη καθώς για αρκετές  ώρες ακολούθησε γενική κινητοποίηση των δυνάμεων των δύο κρατών στη συνοριακή γραμμή, ακόμη και αρμάτων μάχης.

Έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Καστανιά Έβρου / Φωτογραφία Eurokinissi

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής: Θέλουμε πόρους ΕΕ για τον φράχτη στον Έβρο  

Το επεισόδιο έληξε όταν σε επικοινωνία τους οι δύο νομάρχες της αντίστοιχης για κάθε χώρα περιοχής του Έβρου συμφώνησαν κατάπαυση πυρός και απόσυρση των δυνάμεων από τη γραμμή αντιπαράθεσης, όπως λίγο αργότερα συμφώνησε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας με τον Τούρκο ομόλογό του.                             

Στη μνήμη του Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, που έχασε τη ζωή του από τουρκικά πυρά ο Ελληνικός Στρατός έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή, ενώ κτίσθηκε και μνημείο με εικονοστάσιο.     

Το συμπέρασμα από τέτοιου είδους επεισόδια, όπως σχολιάζει επίσης στο star.gr  ο Έλληνας αξιωματικός που έλαβε μέρος στη στρατιωτική  εμπλοκή στον Έβρο, με αφορμή το περιστατικό της σύλληψης την Πέμπτη των δύο στρατιωτικών της χώρας μας, είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει αποκλιμάκωση άμεσα και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της πολιτικής ηγεσίας της κάθε χώρας. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως συμπληρώνει, ο πειρασμός για άλλου είδους χειρισμούς είναι μεγάλος, ειδικά όταν πρόκειται για την Τουρκία…   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top