Πώληση F-16 στην Τουρκία: Όρους θέλει να βάλει η Ελλάδα 

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο για να δοθούν τα F -16 στην Τουρκία  

Σημαντικές οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Με επιστολή του προς στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία. Τί περιμένουμε από εδώ και πέρα και πώς θα αντιδράσει η Αθήνα, μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star η διπλωματική συντάκτρια Κατερίνα Τσαμούρη.  

Τουρκία: Εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Όπως ανέφερε, η επιστολή Μπάιντεν είναι μια επιστολή προθέσεων, δεν είναι το επίσημο αίτημα του State Department προς το Κογκρέσο, το οποίο εκκινεί επισήμως τη διαδικασία. 

Τι κάνει η Ελλάδα; Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θέλουμε να βάλουμε όρους. Να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός δοθεί στην Τουρκία δε θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος της Ελλάδας. 

Μπάιντεν σε  Ερντογάν: Ναι στα F-16,  αλλά όχι σε προκλήσεις στο Αιγαίο 

Η προσδοκία  του ΥΠΕΞ είναι να καταγραφεί ο όρος αυτός σε κάποια επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν προς την Τουρκία, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη.  

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις μας με την Ελλάδα

Γιώργος Γεραπετρίτης και Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθούν πάντως στην Ουάσιγκτον στις 9 Φεβρουαρίου. Πάντως, οι Τούρκοι δεν χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών. Την ώρα μάλιστα που έστελνε την επιστολή ο Μπάιντεν, ο Ερντογάν υποστήριζε δημοσίως το Ιράν, τον εχθρό των ΗΠΑ. 

Το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών  

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην Άγκυρα, Απρίλιο ή Μάιο. Νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα πάει στην Τουρκία για τη θετική ατζέντα, με πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, όπου θα γίνει κι ένα μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ. 

Ελλάδα - Τουρκία: Το χρονοδιάγραμμα των επαφών

Ελλάδα - Τουρκία: Το χρονοδιάγραμμα των επαφών 

Στις 11 Μαρτίου θα γίνει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του ομολόγου της Ακσαπάρ, στην Άγκυρα. Στην ατζέντα θα βρίσκονται μεταναστευτικό και Πολιτική Προστασία.  Η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει ξεκινήσει αλλά αναμένεται να γίνει και η συζήτηση για τα ΜΟΕ

Όλα αυτά αναμένεται να γίνουν σίγουρα πριν την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top