Ερντογάν: «Κυριάκο φίλε μου, δε σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

Ευκαιρίες για «συνεργασία στα ενεργειακά», «βλέπει» ο Τούρκος πρόεδρος

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα 24ωρο πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

«Θωρακισμένο» το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν και χωρίς δημοσιογράφους 

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τονίζει: «Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία».

«Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της "τουρκικής" μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης», προσθέτει ο Eρντογάν στη συνέντευξή του, κάνοντας  αναφορά για ακόμη μια φορά σε «τουρκική» μειονότητα.

Ο Ερντογάν βάζει στην ατζέντα και άλλα ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας. Όπως περιγράφει, για τον ίδιο υπάρχουν «αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» συμπληρώνοντας πως «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Κλειστοί δρόμοι και απαγόρευση συγκεντρώσεων

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Ερντογάν: «Δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

Για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες.

Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top