Μητσοτάκης: «Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο»

«Νόμπελ οικονομικού λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, οικονομικής ασυναρτησίας το ΠΑΣΟΚ»

Μητσοτάκης: Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία  – Καπρίτσιο του κ. Τσίπρα η απλή αναλογική / Βίντεο από ΕΡΤ

«Για μένα η ασφαλής, όχι η οριακή αυτοδυναμία, είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Γι'αυτό ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ και σήμερα λέει ότι "και 149 βουλευτές να έχετε δεν θα συμπράξω". Ένα τέτοιο σενάριο θα μας οδηγούσε νομοτελειακά σε εκλογές τον Αύγουστο. Θα μας οδηγούσε αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την εντολή που πήραμε στις 21 Μαίου. Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για καπρίτσιο του κ. Τσίπρα με την απλή αναλογική.

Μητσοτάκης στο νέο σποτ ΝΔ: Έγινε το πρώτο βήμα, τίποτα δεν έχει κριθεί

«Δεν πιστεύω ότι πολίτης που μας εμπιστεύτηκε να αλλάξει την επιλογή του. Ενδεχομένως να κερδίσουμε και κάποιους διστακτικούς. Επτακομματική βουλή σημαίνει ότι ο πήχης ανεβαίνει. Η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη», συμπλήρωσε.

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Την πρόταση αυτή την έκανα στο ντιμπέιτ. Εμείς δώσαμε στην δημοσιότητα την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός μας γραμμή γραμμή. Οι αλλοι δεν έχουν κάνει τίποτα. Τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο και έχουν κοστολογηθεί. Επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμά μας, αλλά δεν νομίζω να δείτε ουσιαστική ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ δεν είναι τυχαίο ότι πέτυχε ποσοστά που ούτε καν μπορούσε να φανταστεί σε λαϊκές γειτονιές. «Είδαν ότι τους στηρίξαμε στην πανδημία. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι το κράτος τις κράτησε ζωντανές και είδαν ότι η ανάπτυξη δεν είναι αφηρημένη έννοια. Αυτό που θέλουν είναι σταθερότητα. Το αποτέλεσμα εμένα δεν με αιφνιδίασε», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Ισχυρή αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση για μεγάλες αλλαγές

Ερωτηθείς για τα στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αν σκοπεύει να αξιοποιήσει αν εκλεγεί πρωθυπουργός πρόσωπα από άλλους χώρους, υπενθύμισε τη δέσμευσή του για διεύρυνση της παράταξης. «Για εμένα αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσω τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Αυτή η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι διαρκής», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία ή να πάει σε ευρωπαϊκό αξίωμα απάντησε: «Θεωρώ απολύτως αυτονόητο ότι η υποχρέωση και η ευθύνη μου είναι απέναντι στους πολίτες. Εκλέγομαι για τετραετία. Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω και την επόμενη τετραετία. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο και σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα πολύ γρήγορα».

Σε άλλη ερώτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε πολλά σημεία. Αυτή η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει πριν το 2025. Δεν θα ήταν εφικτό, ούτε στις προθέσεις μας να αλλάξουμε το Σύνταγμα μόνοι μας».

Για την πρώτη του προτεραιότητα αν εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τον εκσυγχρονισμό του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αφορά νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που θα έχει σχέση με τα φορολογικά και τις φορολογικές δεσμεύσεις.

Εκλογές 2023: Συμφωνία για νέο debate των πέντε πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Αν είμαι πρωθυπουργός θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα να συζητάμε για ντιμπειτ μεταξύ των δύο πρώτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα το ακύρωσε. Θα κάνουμε με τη συμμετοχή όλων. Το πείραμα του προηγούμενου ντιμπέϊτ ήταν επιτυχημένο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά απάντησε τα εξής: «Σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή. Αν είχαν γίνει οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είχαμε και εμείς ισχυρή κυβέρνηση. Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το συγκρατώ ως θετικό. Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική. Επιμείναμε ταυτόχρονα στην ανάγκη δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης των νησιών ή κυριαρχίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσθέτει η Τουρκία ζητήματα που κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει».

Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της γιατί έχουμε δίπλα μας μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα. Πετύχαμε να αλλάξουμε την ισορροπία σε ότι αφορά την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με πριν από 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει f35 και εμείς έχουμε έγκριση να τα αποκτήσουμε. Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τα f16 και εμείς έχουμε Rafale».

Σχετικά με όσα είπε για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη και την Ξάνθη είπε ότι είναι θέμα του κ.Τσίπρα αν θέλει να τους κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του. «Το ζήτημα δεν είναι αν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, αλλά είναι μείζον ζήτημα να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει τους υποψηφίους, να το ξέρει ο κ. Τσίπρας και να τους κρατά. Μιλάμε για κοινό μυστικό».

Μητσοτάκης σε TikTok: Η «ντίρλα» από τις ρακές και οι ανθοδέσμες σε Μαρέβα

 

Μητσοτάκης: Ισχυρή αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση για μεγάλες αλλαγές

«Δεν θεωρώ ότι πίσω από την κινητικότητα στον Έβρο κρύβεται τουρκικός δάκτυλος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του συνέτριψε το εμπόριο ανθρώπων στον Έβρο. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας, να εξετάζουμε αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα, να έχουμε σύγχρονες δομές υποδοχής και εμείς λύσαμε το δράμα των ασυνόδευτων ανηλίκων», υπογράμμισε.

Για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι «τα έχουμε ξανακούσει αυτά» και σημείωσε πως υπάρχουν ορόσημα και βαριά γραφειοκρατία, καθώς τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά. «Θα πω κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν το νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν της οικονομικής ασυναρτησίας», συμπλήρωσε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top