Reuters: Η ευκαιρία του Μητσοτάκη να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία

«Θα πρέπει να θέσει τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά ως βασική προτεραιότητα»

«Στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ο Ηρακλής κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς 12 άθλους. Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει με τον ήρωα της μυθολογίας, όταν ήταν στα μισά του δρόμου».

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του Reuters, με την υπογραφή του Χιούγκο Ντίξον. Ο δημοσιογράφος, δανειζόμενος όρους από την ελληνική μυθολογία, αναφέρεται στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καλείται να διαβεί η Ελλάδα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας.

Μητσοτάκης: Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές

Στο δημοσίευμα του Reuters επισημαίνεται πως η χώρα έχει κάνει πολλή δουλειά για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της μετά την κρίση χρέους, αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Όπως επισημαίνεται, «το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και η διαφθορά υπονομεύουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού».

Αρνητικός στο τεστ κορωνοϊού ο Μητσοτάκης - Η ανάρτηση στο Instagram

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι χρειάζεται εάν επανεκλεγεί.

«Ενθουσιασμένοι οι επενδυτές» με την προοπτική κυβέρνησης ΝΔ

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το "προβληματικό παιδί" της Ευρωζώνης που πριν από μια δεκαετία απειλούσε με κατάρρευση το ενιαίο νόμισμα. Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική το κεντροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου. Το ζητούμενο είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στον βαθμό που χρειάζεται. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι εύκολες» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλούν επενδυτική βαθμίδα

Ο Χιούγκο Ντίξον αναφέρεται στη συνέχεια τις θετικές επιδόσεις της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα και τα προβλήματα που θέτουν εμπόδια: «Αν και δικαίως πιστώνεται στον Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση της ψηφιοποίησης της κυβέρνησης, η κυβέρνησή του δεν έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα της χώρας. Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και το δικαστικό σύστημα είναι αδύναμο. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να διερευνήσει γιατί τα τηλέφωνα Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων εντοπίστηκαν με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του δεν εμπλέκεται».

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πληρωμές με κάρτα: Στα 94 δισ. για το 2022

«Ο Ηρακλής κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς 12 άθλους. Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει με τον ήρωα της μυθολογίας, όταν ήταν στα μισά του δρόμου», αναφέρει σε άρθρο του Reuters

«Ο Ηρακλής κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς 12 άθλους. Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει με τον ήρωα της μυθολογίας, όταν ήταν στα μισά του δρόμου», αναφέρει σε άρθρο του Reuters

Πάρτι φοροδιαφυγής στη Μύκονο - Αγγίζει το 1 εκατομμύριο!

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία γνώρισε ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19 από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. ως το τίμημα των προγραμμάτων διάσωσης, εξηγεί ο αθρογράφος και συνεχίζει: Η ανάπτυξη ήταν επίσης ισχυρή επειδή ο Μητσοτάκης διέθεσε μεγάλα ποσά σε επιδόματα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

Η «Αχίλλειος πτέρνα»

Το άρθρο εστιάζει στη συνέχεια «στην αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας: Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέρυσι αντιπροσώπευε το 9,7% του ΑΕΠ. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μητσοτάκης: Στη Ροδόπη υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου

Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της. Αυτή τη φορά, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση είναι στο 67% του εγχώριου εισοδήματος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 50%. Επιπλέον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να φτάνουν μόνο στο 14% του ΑΕΠ και υπάρχει προσδοκία να φτάσουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23% στη δεύτερη θητεία του Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας ώθηση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η ΤτΕ αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, εισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.

Η μαντινάδα του Μητσοτάκη και τα... κρυφά μηνύματά της

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει πολύ υψηλότερο επενδυτικό ποσοστό αν δεν εξοικονομήσει περισσότερα. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, επισημαίνει ο αρθογράφος.

«Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα. Καταρχάς, θα μπορούσε να απογαλακτίσει τους πολίτες από τα επιδόματα, εστιάζοντας την κρατική βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει δριμύτερα τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και από τους ολιγάρχες. Αλλά δεν είναι σαφές εάν θα αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε, έδωσε ό,τι ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες κατά την πρώτη του θητεία» προσθέτει.

Οι μεταρρυθμίσεις, όπως τονίζεται, μπορούν να εξαλείψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των παροχών θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας της χώρας, το οποίο είναι σήμερα 12%, αυξάνοντας έτσι τις παραγωγικές της δυνατότητες. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα μαξιλάρι αν η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από περαιτέρω κραδασμούς τα επόμενα χρόνια.

«Οι στάβλοι του Αυγεία»

«Ο Μητσοτάκης λέει ότι χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Η βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μία συστάδα προβλημάτων που εμπίπτουν στο κράτος δικαίου: η ανεπίσημη οικονομία, οι υποκλοπές, η διαφθορά και τα ζητήματα με το δικαστικό σύστημα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα κατέλαβε την 51η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας πέρυσι. Πρόκειται για μια βελτίωση από την 60η θέση που είχε η χώρα όταν ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία, αλλά εξακολουθεί να είναι μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς υποσχέθηκε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσω των δικαστηρίων. Εξάλλου, η αργή δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη».

«Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να θέσει τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά εντός της κυβέρνησης μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, λέει ένας σύμβουλος. Και θα μπορούσε να πάει κόντρα στις εκτιμήσεις, ξεκινώντας μια ενδελεχή ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων. Ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Ο Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. Μένει να δούμε αν θα την αδράξει» καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top