Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πληρωμές με κάρτα: Στα 94 δισ. για το 2022

Ποια επαγγέλματα «προτιμούν» ακόμη τα μετρητά

Πληρωμή με κάρτα

Κάθε ρεκόρ έσπασαν οι συναλλαγές με κάρτες το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το περασμένο έτος ανήλθαν σε 94 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2021.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 32.500 ευρώ

Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 92% του συνολικού αριθμού συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε σε 17,6 εκατ. κάρτες, ενώ σημαντική αύξηση κατά 20% καταγράφηκε στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 2,3 εκατομμύρια.

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι κάνουν σήμερα αίτηση

Αντίστοιχα με την αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα, κινήθηκε και η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα η οποία αυξήθηκε κατά 9% σε 4.556 ευρώ, από 4.186 ευρώ το 2021.

Eπίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για αιτήσεις – Πότε πληρώνεται η β' δόση

Ωστόσο, η μέση αξία ανά συναλλαγή μειώθηκε στα 48 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021 και 58 ευρώ το 2020.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος δεν «προχωράει» σε επαγγέλματα όπως μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, παρά την πρόβλεψη για «μπόνους» 30% στην προσμέτρηση της δαπάνης, αλλά και ούτε στις ιατρικές υπηρεσίες, αν και υπάρχει πρόβλεψη για προσμέτρηση στο διπλάσιο της αξίας των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στο σύστημα των φορο-εκπτώσεων, ώστε οι πολίτες να έχουν περισσότερα κίνητρα για πληρωμή με κάρτα και στα «επικίνδυνα» επαγγέλματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top