Δένδιας για Τέμπη: Θλίψη και για τα θύματα από την Κύπρο     

Κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική το Κυπριακό 

Οι δηλώσεις του Ν. Δένδια για τα θύματα στα Τέμπη από την Κύπρο (Video  Social Media Ν. Δένδια, φωτογραφία Β. Ρεμπάπης/ Ευρωκίνηση)

«Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωσταντίνο Κόμπο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο 

Τέμπη: Nεκρή η 24χρονη Κύπρια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αναστασία

«Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης δηλαδή δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι προσπάθειες να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς, με κινητοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, καθώς και στους στρατηγικούς και περιφερειακούς εταίρους.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την αποφυγή νέων τετελεσμένων», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «άλλωστε, ως προς το καθεστώς των Βαρωσίων, οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεκάθαρες».

«Βασική παράμετρος για αμοιβαία αποδεκτή εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό αποτελεί η τουρκική στάση», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Ν. Δένδια για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου (πηγή: Social Media Ν. Δένδια)    

Τέμπη: Τη θλίψη του εξέφρασε ο Δένδιας για τους Κύπριους που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα 

   
Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο υπουργός «η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ο ελληνισμός πενθεί εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη», ενώ υπενθύμισε πως ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο Κύπριοι φοιτητές.

Τέμπη: «Το σώμα του γιου μου, το έπλυνα εγώ - Δε μας άφηναν στην Ελλάδα»

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους ομολόγους του από όλες τις χώρες που, από την πρώτη στιγμή, έδειξαν την αλληλεγγύη τους και ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρχές έλαβαν πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης.

«Κινήσεις, όπως της Αλβανικής και της Κυπριακής κυβέρνησης να κηρύξουν εθνικό πένθος, μας συγκινούν βαθύτατα», τόνισε.

Κύπρος: Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Ν. Χριστοδουλίδης

«Τα τραγικά γεγονότα σε Ελλάδα και Τουρκία έφεραν κοντά τις δύο κοινωνίες μας» 

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «βιώνει μια ανθρωπιστική τραγωδία» και σημείωσε πως η Ελλάδα, έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία, με ειλικρινή διάθεση, ενώ απέστειλε - και συνεχίζει να αποστέλλει - ανθρωπιστική βοήθεια.

Άλλωστε, ο ίδιος, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε, ως πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ, τις πληγείσες περιοχές όπου ήδη επιχειρούσαν κλιμάκια της ΕΜΑΚ.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Παναγιωτόπουλου με τον Ακάρ 

«Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δημοσίως εκφράσει ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και τα αισθήματα που εκφράσαμε», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από την πλευρά της, θέλω να αναγνωρίσω, η Τουρκία, μόλις έγινε γνωστό το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απέστειλε αντίστοιχα μηνύματα συμπαράστασης. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν ο πρώτος ομόλογός μου με κάλεσε για να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του».

«Τα τραγικά γεγονότα σε Ελλάδα και Τουρκία έφεραν κοντά τις δύο κοινωνίες μας, δημιούργησαν ένα κλίμα μεταξύ μας», υπογράμμισε.

«Είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό κλίμα θα διατηρηθεί και στο πολιτικό επίπεδο. Όμως πιστεύω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που θα έχει και θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, την καταδίκη της απειλής ή της χρήσης βίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top