Δραματικές σχολές: Μενδώνη κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη

Σφοδρή αντιπαράθεση για την παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού

Λίνα Μενδώνη

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων δραματικών σχολών, μετά την παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου παρά τη νέα διαβεβαίωση σήμερα από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ότι δε θίγονται δικαιώματα που αφορούν θέσεις ή αμοιβές καλλιτεχνών.  

 Τσίπρας: «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» το δίλημμα των εκλογών!           

«Από την πρώτη στιγμή της σχέσης μου με το δημόσιο βίο ήμουν με αυτούς που θέλανε να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Ο μόνος που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά από τη λαίλαπα του 2015 και μετά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής. 

Δραματικές σχολές, ωδεία, σχολές χορού: Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Παραίτηση καθηγητών Εθνικού Θεάτρου: Δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο σχολίασε η Μενδώνη    

Όσον αφορά την παραίτηση των καθηγητών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η κυρία Μενδώνη σχολίασε:  

Εθνικό Θέατρο: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής!       

«Χθες παραιτήθηκαν καθηγητές δραματικής σχολής εθνικού. Η απόφαση τους αυτή δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο. Η κυβέρνηση παρενέβη, ψήφισε διάταξη για τους καλλιτέχνες παρά τη σύσταση διυπουργικών ομάδων εργασίας με συμμετοχή στις ομάδες αυτές της δραματικής σχολής. Εμμένοντας ότι το διάταγμα  υποβαθμίζει την εκπαίδευση στη τέχνη. Το διάταγμα ρυθμίζει προσόντα για προσλήψεις στις θέσεις διοικητικού και όχι καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο που οι καλλιτέχνες αμείβονται ή προσλαμβάνονται για καλλιτεχνική δουλειά στο δημόσιο. Για να είναι απόλυτα ξεκάθαρη η βούληση της κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά προσλήψεις καλλιτεχνών. Ξεκαθάρισε το τοπίο ότι εξαιρούνται από ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλο τρόπο. Καθίσταται σαφές και ότι στους δήμους θεσπίζεται ειδικό μισθολόγιο που αναγνωρίζει τη φύση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος» 

Μενδώνη για δραματικές σχολές: δέσμιος συντεχνιακών συμφερόντων ο  Τσίπρας   

Η Υπουργός Πολιτισμού πέρασε στην αντεπίθεση και έναντι της κριτικής του κ. Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε: «Ακούσαμε από τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το ΠΔ για καλλιτεχνικές ειδικότητες και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα. Κάλεσε τη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει αυτό που η κυβέρνησή του δεν άγγιξε 5 χρόνια.

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τέλος:      

«Αφού το θεωρείτε τόσο σωστό γιατί δεν το κάνατε; Ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος συντεχνιακών συμφερόντων δεν θέλει να δεσμευτεί για ανωτατικοποίηση παραστατικών σπουδών». 

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για τις δραματικές σχολές: Χυδαία προσπάθεια να εμφανίσει τους καλλιτέχνες ως ανόητους ή ως… ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:  

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για «χυδαία προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει τους καλλιτέχνες  ως ανόητους ή ως… ΣΥΡΙΖΑ».  

Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη μέσω του εκπροσώπου του να παρουσιάσει τους καλλιτέχνες είτε ως ανόητους που δεν καταλαβαίνουν τα συμφέροντά τους, είτε ως υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι απλά χυδαία.

Είναι επιβεβαίωση πως η πρωτοφανής επίθεση στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, η υποβάθμιση των σπουδών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων και οι χυδαίες διαρροές για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Μόνη λύση η απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Προεδρικό Διάταγμα και ο διάλογος με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top