Μητσοτάκης: Υπέγραψε στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Ιαπωνίας

«Αναβαθμίζονται σημαντικά οι σχέσεις μας»

Άνοιγμα σε Ιάπωνες εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών να επενδύσουν στην Ελλάδα, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται το Τόκιο, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια / Kεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Ιαπωνίας υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Fumio Kishida, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας. Οι διμερείς σχέσεις αναβαθμίζονται σε στρατηγικού χαρακτήρα και επανενεργοποούνται στο ανώτατο επίπεδο.

Μητσοτάκης: Συγκλονισμένος για τη συντριβή του Phantom στην Ανδραβίδα

«Με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η "πυξίδα" μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο.

Στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ' όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται,  υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).  

Στην Ιαπωνία για επενδύσεις και ενέργεια ο Μητσοτάκης

Η δέσμευση των δύο ηγετών για την αναβάθμιση των σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και, όπως αναφέρεται, βασίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, στους εξής άξονες:

1. Πολιτική Συνεργασία

2. Συνεργασία σε Περιφερειακά Ζητήματα

-Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στον ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της
- Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού
- Αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της UNCLOS

3. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας.
Μεταξύ άλλων,
 - Συνεργασία στη Ναυτιλία
- Οικονομική συνεργασία, Επενδύσεις και Εμπόριο
- Τουρισμός
- Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
- Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
- Συνεργασία στον Πολιτισμό

4. Συνεργασία σε Πολυμερή πλαίσια
i) Συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
ii) Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Ε.Ε.
iii) Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

5. Συνεργασία σε Παγκόσμια Ζητήματα

Πρόληψη καταστροφών και ανθρωπιστικά προγράμματα, Κλιματική Αλλαγή, Κυβερνο-Ασφάλεια, Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top