Πώς «διαβάζει» το ΥΠΕΞ το «ταξίδι – ναυάγιο» του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

«Όλοι κατανοούν πλέον  ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα» σχολιάζει η Αθήνα 

«Προβλέψιμη» χαρακτηρίζουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ την έκβαση του ταξιδιού του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, προβλέψιμο και τον εκνευρισμό του μετά τα «ναυάγιο» για τα F-16.  

ΗΠΑ: Με άδεια χέρια έφυγε ο Τσαβούσογλου από τη συνάντηση με Μπλίνκεν

Η Κατερίνα Τσαμούρη είχε την ευκαιρία σήμερα να μιλήσει με ανώτατη διπλωματική πηγή επί του θέματος, η οποία επισήμανε ότι περιμέναμε ότι όντως η Τουρκία δε θα πάρει κάτι «απτό», καθώς φρόντισε η ίδια με τη στάση της να βρεθεί απέναντι και στις ΗΠΑ. 

«Μια με το "θα ρθουμε μια νύχτα", μια με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, μια με τα δημόσια ξεσπάσματα  (4 φορές ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Μενέντεζ μπροστά στον Μπλίνκεν) και κυρίως με το παζάρι για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι μας κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά μας» έλεγε χαρακτηριστικά η  ανώτατη διπλωματική πηγή, καθώς «οι σύμμαχοι βλέπουν και καταλαβαίνουν».

Μηνύματα Δένδια στην Τουρκία και από το Σαν Μαρίνο

Επίσης, όπως  διευκρίνισε η ίδια πηγή, άλλο πράγμα είναι ο μόχθος τους για τα F-16, άλλο πράγμα η προμήθεια της Ελλάδας F-35. «Εμείς θα τα πάρουμε σίγουρα, δεν είναι τριμερές ζήτημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.  

Όσο για τις αιτιάσεις περί αφοπλισμού των νησιών μας, που «αναμάσησε» ο Τσαβούσογλου, τις χαρακτήρισε «έωλες και  απορριπτέες που δεν πείθουν κανέναν». 

Διπλωματικές πηγές: Οι απειλές κατά της Ελλάδας ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής

Η Ελλάδα ετοιμάζει πάντως επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά, κι άλλη μια επιστολή - απάντηση στην τουρκο- λιβυκή, για τις έρευνες του Sanco Swift νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης της ΑΟΖ, συμπληρώνοντας όμως ότι «δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τις εκλογές». Σημαντικό είναι, όπως διευκρίνιζαν, ότι η Αλβανία γνωρίζει σήμερα ότι το μέλλον της βρίσκεται στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ο Μπλίνκεν στην Αθήνα 21 Φεβρουαρίου – Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια 

Όπως επίσης μετέδωσε το ΑΜΠΕ για τις πληροφορίες από ανώτατη διπλωματική πηγή, «σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα», την ίδια ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα. Όσον αφορά τις επόμενες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την επόμενη εβδομάδα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη.

Η ίδια πηγή τόνισε μάλιστα την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι επαφές με την Αφρική όσον αφορά το ζήτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν επαφές και με τα μη μόνιμα μέλη του.

Ακόμη τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ τους επόμενους μήνες ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Νότιο Αμερική και την Ινδία.

Κόμμα Κασιδιάρη:  αναγκαία η ενιαία στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στα νεοναζιστικά μορφώματα υπενθυμίζουν οι συνεργάτες Δένδια  

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε τυχόν είσοδο στη Βουλή του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, συνεργάτες του κ. Δένδια υπογράμμιζαν την πάγια θέση του ότι είναι αναγκαία η «ενιαία στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στα νεοναζιστικά μορφώματα» και τόνιζαν ότι δε μπορεί να γίνει ανεκτή η κάθοδος του συγκεκριμένου κόμματος, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο Ηλίας Κασιδιάρης υπήρξε βουλευτής.

Κόμμα Κασιδιάρη: «Μπλόκο» με νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top