Σαμαράς για τέως βασιλιά: Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες"»

Οι λεπτομέρειες της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

«Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως  «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι - ούτε μπορεί να είναι - πολιτική» και συμπληρώνει πως «δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" - αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η σχέση του με τον πρίγκιπα William

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, καταλήγοντας πως «σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η «σύγκρουση» για την περιουσία & η αποζημίωση

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή - και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων - μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα παραστούν στην κηδεία

Η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών - AP

Η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών - AP

Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το διάγγελμά του πριν το δημοψήφισμα του 1974

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας - ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή...

Κάρολος: Επικοινώνησε με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι - ούτε μπορεί να είναι - πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" - αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα μέτρα της κυβέρνησης για την κηδεία

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πού θα γίνει η κηδεία του - Στο Τατόι η ταφή

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες... Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Οι κρυφές συναντήσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τη Βουγιουκλάκη

Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top