Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το διάγγελμά του πριν το δημοψήφισμα του 1974

Ιστορικό - ντοκουμέντο από το μοναδικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό

Με διάγγελμα, το μοναδικό που έκανε προς τον ελληνικό λαό, απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος του 1974 για την βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία.

Το διάγγελμα μεταδόθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1974 και στην παρουσίασή του ήταν η Νάκυ Αγάθου, μία από τις πρώτες τηλεπαρουσιάστριες της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ως ιδιώτης στο Τατόι θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

«Έλληνες, Ελληνίδες. Από ξένη χώρα σας απευθύνω με βαθιά συγκίνηση εγκάρδιο χαιρετισμό. Είναι χαιρετισμός τιμής δια τους αγώνες και τα θυσίας σας κατά τη διάρκεια της εθνικής δοκιμασίας», δήλωσε ο τέως βασιλιάς, ξεκινώντας το διάγγελμά του.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο γάμος του με την Άννα – Μαρία στην Αθήνα

Με διάγγελμα, το μοναδικό που έκανε προς τον ελληνικό λαό, απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος του 1974

Ο τέως βασιλιάς είπε στους Έλληνες πως μετά την προσπάθειά του να απαλλάξει τη χώρα από τη δικτατορία «εβρέθην μακράν της Ελλάδας».

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του

«Από τότε ουδ’ επί στιγμήν έπαψα να φροντίζω δια την πολιτικήν απελευθέρωση της πατρίδος. Σεις θα κρίνετε αν εξετέλεσα το καθήκον μου», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το αυταρχικό καθεστώς της 21ης Απριλίου δεν επιβλήθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά «από μία ολιγομελή ομάδα σφετεριστών της ισχύον των». 

Τα δύο ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος του 1974

Τα δύο ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος του 1974 για την βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία

«Υπόσχομαι ότι θα αναλώσω τη ζωή μου δια την προστασίαν των δημοκρατικών θεσμών και ότι εν παντί και εις κάθε περίπτωσιν θα υποτάσσομαι εις την θέλησιν του κυριάρχου λαού», είπε και πρόσθεσε: «Συμπατριώται μου. Απευθύνομαι από την ξενιτιά προς όλους: τους μεγαλυτέρους, τους συνομηλίκους μου και τους νεωτέρους. Και τους καλώ εις κοινούς αγώνας δια τον καλόν της ενδόξου πατρίδος μας. Ευρίσκομαι εις την υπηρεσίαν της Ελλάδος».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο οίκος Γλύξμπουργκ και η διαδοχή στον θρόνο

Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο τέως βασιλιάς είπε: «Ό,τι κι αν συμβεί θα την υπηρετώ και θα την υπερασπίζομαι με αυτοθυσίαν, με αυταπάρνησιν και με λατρεία. Είναι ο τόπος μου και το σπίτι μου. Η πατρίδα και το σπίτι των παιδιών μου. Εκεί είναι οι τάφοι του πατέρα μου και των προγόνων μου».

Μητσοτάκης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: «Θα τον κρίνει η Ιστορία»

Τι έγινε στο δημοψήφισμα του 1974

Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%.

Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία με ποσοστό 69,2%

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε στη συνέχεια τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο τόνισε ότι το πολιτειακό ζήτημα λύθηκε οριστικά μέσω του δημοψηφίσματος. 

Έλληνες και Ελληνίδες περιμένουν έξω από εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα του 1974 / Στιγμιότυπο από βίντεο του αρχείου της ΕΡΤ

Την επόμενη ημέρα έκανε την εξής δήλωση: «Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της Χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία».


Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι το πολιτειακό ζήτημα λύθηκε οριστικά μέσω του δημοψηφίσματος / Στιγμιότυπο από βίντεο του αρχείου της ΕΡΤ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top