Θέσεις πάρκινγκ στις πιλοτές: Τροπολογία δίνει λύση στο πρόβλημα δεκαετιών

Ξεμπλοκάρει η πώληση των πάρκινγκ

Πιλοτή πολυκατοικίας

Το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των θέσεων πάρκινγκ στις πιλοτές των πολυκατοικιών, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εδώ και αρκετές δεκαετίες, έρχεται να λύσει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου είχαν κριθεί ως άκυρες πολλές θέσεις που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμένουν στον αέρα και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο.

Με τη νέα τροπολογία, η οποία θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο και που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, οι ιδιοκτήτες ανοιχτών θέσεων στάθμευσης θα μπορούν να τις μεταβιβάσουν ή και να τις δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

Θα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις θα μπορούν να μετατραπούν σε βοηθητικό χώρο (παρακολούθηση) υπάρχουσας οριζόντιας ιδιοκτησίας. Δηλαδή σε χώρο στον οποίο δεν θα υπάρχει αυτοτελές περιουσιακό δικαίωμα αλλά δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, που θα ακολουθεί πάντοτε τον κύριο χώρο με μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου και ενσωμάτωση σε αυτή του ποσοστού συγκυριότητας της θέσης στάθμευσης επί του οικοπέδου, από ιδιοκτήτες που έχουν άλλη οριζόντια ιδιοκτησία-χώρο κύριας χρήσης (διαμέρισμα) στην ίδια πολυκατοικία.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας θέσης δεν έχει δικό του διαμέρισμα, κατάστημα ή γραφείο στην ίδια πολυκατοικία, θα μπορεί να τη μεταβιβάσει αποκλειστικά σε ιδιοκτήτη του ίδιου κτιρίου που θα την προσαρτήσει ως παράρτημα στην ιδιοκτησία του αγοραστή, προσθέτοντας σε αυτήν τα χιλιοστά της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top