28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τον εαορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την 28η Οκτωβρίου / Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Το δικό τους μήνυμα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρέος μας να παραδώσουμε μια πατρίδα πιο ισχυρή

Aπό τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε – μεταξύ άλλων – στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ότι: «Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη».

Μετά το τέλος της παρέλασης στην πόλη των Ιωαννίνων, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η πατρίδα μας, ηλιόλουστη, υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα, στο Καλπάκι, στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά του ’40 έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία.

»Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά – που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια – μια πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτόν τον λαό

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι σε μία εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών, «στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά το μήνυμά του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου: «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», για να τονίσει ότι «αυτός ο μικρός λαός αντιστάθηκε και νίκησε τη φασιστική βία του Μουσολίνι. Αντιστάθηκε στην εγκληματική ωμότητα του χιτλερικού ναζισμού. Όρθωσε πεινασμένος και ξυπόλητος το ανάστημά του στη βία του φασισμού και του ναζισμού, στο έπος της εθνικής αντίστασης. Και αμέσως μετά με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις». «Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σ’ αυτόν τον λαό. Παιδιά και εγγόνια των απλών ανθρώπων που δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Και συνεχίζουμε σήμερα σε άλλες συνθήκες αυτόν τον αγώνα.

Σε μια εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών. Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της. Μια Ελλάδα που δίνει στην ελευθερία το νόημά της εξασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες στη δουλειά, τη μόρφωση, τα υλικά και πνευματικά αγαθά της ανάπτυξης. Μια Ελλάδα που οι πολίτες της θα αισθάνονται και θα είναι ασφαλείς απέναντι σε εξωτερικές απειλές», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κράτος, συνεχίζει, «που θα προστατεύει τους πολλούς και δεν θα μεροληπτεί υπέρ των λίγων. Μια δημοκρατία ανοιχτή στην πρόοδο και κλειστή σε καθεστωτικές πρακτικές και κατασταλτικές λογικές.

«Τιμή σε εκείνους που φυλάνε Θερμοπύλες» - Το μήνυμα του πιλότου της «Ζευς»

Μια κοινωνία αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού, την κακοποίηση του κράτους δικαίου, την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό όσων συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες της χώρας. Μια πατρίδα της Ευρώπης και του κόσμου». Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ιστορία έδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Είναι μισή χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού» και «απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, αντίσταση, ενότητα και αγώνα». «Μ’ αυτό τον αγώνα, γι’ αυτά τα ιδανικά, τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν ξεχνάμε εκείνους που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους. Και κυρίως δεν ξεχνάμε γιατί πολέμησαν». «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», καταλήγει, στο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας.

Ν. Ανδρουλάκης: Η θυσία των Ελλήνων θα αποτελεί διαχρονικά μια πυξίδα ευθύνης

«Το έπος του ΄40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Όπως προσθέτει: «Τη σημερινή εποχή των γεωπολιτικών αναταραχών και της μεγάλης αβεβαιότητας οφείλουμε να εργαστούμε για την ενίσχυση της θέσης της χώρας με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με αίσθημα ενότητας να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό και ιδιαίτερα της προκλητικής τουρκικής ηγεσίας. Κάθε διάλογος πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό όταν κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις από εταίρους ή την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ούτε βέβαια νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Η θυσία των Ελλήνων στο έπος του ΄40 θα αποτελεί διαχρονικά μια πυξίδα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους μας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», καταλήγει το μήνυμα του κ.Ανδρουλάκη.

28η Οκτωβρίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να πει «Όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Σήμερα, όπως και την δεκαετία του ’40, ο λαός μας μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να πει: ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή των λαών, να πει ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν, ΟΧΙ στον φασισμό και τον ρατσισμό, ΟΧΙ στα παζάρια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια λέγοντας ΟΧΙ στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια», δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Γ. Βαρουφάκης: Ένας μικρός λαός όρθωσε το ανάστημά του χωρίς να υπολογίζει κόστος

Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την Ευρώπη, για τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ένας μικρός λαός όρθωσε το ανάστημά του χωρίς να υπολογίζει κόστος, χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τη στρατιωτική νίκη, ρισκάροντας τα πάντα, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση, να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ στον κατακτητή, ένα τεράστιο ΟΧΙ στον φασισμό», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που το ΜέΡΑ25 τιμά για τους δημοκρατικούς αγώνες, για την αντίσταση, για τους ανθρώπους που εδώ στο Ναύπλιο παραδόθηκαν από τους Έλληνες φασίστες στους Γερμανούς φασίστες, για τους ανθρώπους που παλεύουν όλες αυτές τα δεκαετίες να μην ξαναριζώσει ο φασισμός ποτέ πια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω το ΟΧΙ του ελληνικού λαού», σημειώνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top