«Σινιάλο» του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στους Ιάπωνες για επενδύσεις

«Ισχυρό» άνοιγμα σε μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στο παγκόσμιο status quo

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην Ιαπωνία

Το προφίλ της Ελλάδας, που αλλάζει διαρκώς και γίνεται ανταγωνιστική σε καίριους τομείς, ανέδειξε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια των επαφών του στην μακρινή Ιαπωνία.

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αποτελεί μία από τις παγκόσμιες δυνάμεις και αδιαμφισβήτητα η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξωστρέφειας, την οποία επιδιώκει σταθερά η σημερινή Κυβέρνηση. Η Ελλάδα εξάλλου έχει περάσει πλέον την περίοδο των αναταράξεων που επέφερε η ένταξη της σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τώρα πλέον ανοίγει το βηματισμό της προς στην ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Σύντομο τετ-α-τετ Βαρβιτσιώτη-Τσαβούσογλου στην κηδεία του Σίνζο Άμπε

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να αναδείξει στο μέγιστο δυνατό την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που, εκτός των άλλων, έχει ήδη καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Σ’ αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η πολιτική της Κυβέρνησης που από το ξεκίνημα της θητείας της πρόταξε τη μείωση των φόρων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φρόντισε να αναδείξει στο μέγιστο δυνατό την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας στην Ιαπωνία

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με την κοινοβουλευτική επιτροπή ελληνο-ιαπωνικής φιλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, περιγράφοντας με λεπτομέρεια πως η χώρα μας μετέτρεψε την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία για αλλαγή του ψηφιακού μοντέλου της, πετυχαίνοντας την ένταξη χιλίων εξακοσίων περίπου διοικητικών πράξεων σε σχετικές εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων.

Εκτός των άλλων, Ελλάδα και Ιαπωνία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την ενέργεια, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ενώ οι Ιάπωνες αξιωματούχοι εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η χώρα έχει ρίξει το βάρος σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τα επόμενα χρόνια να αποτελούν το 70% της παραγωγής ενέργειας. 

Βαρβιτσιώτης στο Star: Η Ελλάδα με Μητσοτάκη δεν είναι Τουρκία με Ερντογάν

Η ελληνική πλευρά ανέδειξε το ρόλο που διαδραματίζει ως παράγοντας οικονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως πύλη εισόδου της Ε.Ε στην ανατολή, έχοντας ήδη συνάψει σημαντικές συμφωνίες με κολοσσούς στον τομέα της ψηφιακής αγοράς, της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας (Microsoft, Volkswagen, Pfizer κτλ).

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές, ενώ η απευθείας αεροπορική σύνδεση εκατέρωθεν ελκυστικών προορισμών θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το δρόμο για την ουσιαστική ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών.

Κοντολογίς, η πενθήμερη παρουσία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Ιαπωνία έβαλε ισχυρές βάσεις για την στρατηγική στόχευση της ελληνικής διπλωματίας, δηλαδή το άνοιγμα σε μια ισχυρή χώρα που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δυνάμεις στο παγκόσμιο status quo, ενώ δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top