Αυτό είναι το «πακέτο» με τα νέα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση 

Προτεραιότητα η επιδότηση για τις αυξήσεις ρεύματος - καυσίμων 

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η «απορρόφηση» των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα κι αν απαιτηθούν διπλάσιοι πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Θα αφαιρείται αυτόματα από τους λογαριασμούς

Το νέο «πακέτο» για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις 

Αυξημένη κρατική επιδότηση για τη συγκράτηση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, παράταση των επιδοτήσεων στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, νέα επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συνθέτουν το «πακέτο» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με κόστος 1,5 ως 2 δισ ευρώ.

Ρεύμα: Σχέδιο για διπλάσια επιδότηση αν συνεχιστεί η αύξηση χονδρικής τιμής

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «αφού μετρήσουμε και ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει τα μέτρα με σαφήνεια».   

Οικονόμου: Τα έσοδα από τον τουρισμό ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών

Ο τουρισμός «ξεκλειδώνει» νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά - επιχειρήσεις 

Γύρω στα 4 δισ ευρώ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι ο φετινός τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας έτσι τουλάχιστον 1,2 δισ ευρώ φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο ούριος άνεμος του Τουρισμού θα ανεβάσει συνολικά τον τζίρο της οικονομίας ως και 8 δισ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αποκτήσει δύναμη πυρός 2,5 δις. ευρώ για μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. 

Τη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα επιθεώρησε ο Σκρέκας

Βασική προτεραιότητα η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος 

Με την τιμή του φυσικού αερίου να παραμένει στη ζώνη των 200 ευρώ και τη GAZPROM να απειλεί την Ευρώπη με ενεργειακό κραχ, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να συγκρατήσει την κιλοβατώρα στα 13-14 λεπτά

Υπολογίζεται ότι το κόστος της κρατικής επιδότησης ως το τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσει στο 1,5 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 800 εκ ευρώ παραπάνω από το αρχικό σενάριο. 

Ανοικτό «παράθυρο» για νέα επιδότηση στα καύσιμα 

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το οποίο από τα 123 δολάρια στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, έχει υποχωρήσει στα 97 δολάρια, με πτωτικές τάσεις. Επί του παρόντος, η λιανική τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί κατά περίπου 24 λεπτά και τον επόμενο μήνα θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί και με ποια κριτήρια, η επιδότηση των καυσίμων. 

Σταϊκούρας: Τον Σεπτέμβριο αποφάσεις για νέο Fuel Pass και επίδομα θέρμανσης 

«Το Fuel Pass-2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων... προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε» δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.   

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από Σεπτέμβριο

 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αποκλιμακώνονται σε προ πολέμου επίπεδα. Εδώ όμως η κυβέρνηση αφήνει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη» ανέφερε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Χαρίτσης.   

«Δυστυχώς, όσο καλά και να πάει ο τουρισμός, όσο θετικές και να είναι οι ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, δεν θα λυθει ως δια μαγείας η κρίση ακρίβειας, η κρίση ενέργειας» δήλωσε στο Open ο Eκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.    

«Όση τύχη είχαν τα προηγούμενα μέτρα “στήριξης” για τα λαϊκά νοικοκυριά, άλλη τόση θα έχουν και τα επόμενα» σχολίασε το ΚΚΕ. 

 «Το 80,8%  των φτωχών νοικοκυριών έχει δυσκολία στο να πληρώσει τις καθημερινές του ανάγκες» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. 

 «Αν τα "πρόσθετα μέτρα στήριξης"  κινηθούν πάλι στην ίδια λογική, θα είναι για άλλη μία φορά "εκτός θέματος"» υποστήριξε το ΜέΡΑ25.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top