Δένδιας για Τουρκία: Υπερπτήσεις ενώ η προσοχή στρέφεται στην Ουκρανία

Τι δήλωσε στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν για την Αγιά Σοφιά

To ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star (13/5/2022) για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντηση Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν     

«Ελλάδα και Μπαχρέιν υποστηρίζουν θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή «νομιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Δένδιας με ΥΠΕΞ Μπαχρέιν

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά «για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως επίσης και στη θέση του Μπαχρέιν σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επεσήμανε δε ότι θα ενημερώσει τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, «σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία».

Απειλεί με βέτο το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν για Φινλανδία - Αιχμές για την Ελλάδα  

Κοινές μας αξίες με το Μπαχρέιν ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας 

«Οι κοινές μας αρχές και οι κοινές μας αξίες είναι καθαρές, είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή τη γνωστή σαν UCLOS, την οποία και οι δύο χώρες και το Μπαχρέιν και η Ελλάδα έχουν επικυρώσει και που και οι δύο χώρες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, και οι δύο χώρες μας καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της χρήσης βίας, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως υπενθύμισε, Ελλάδα και Μπαχρέιν έχουν μια κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα το ‘24 - '25 και το Μπαχρέιν το '25 - 26, αλλά και επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε πέραν από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακούς οργανισμούς.

ΥΠΕΞ: Ο Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στον Μπάιντεν

Θα επαναλαηφθείθ και φέτος το Φιλία Φόρουμ 

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντησή τους μέσα σε λίγους μέσα, καθώς μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μανάμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε συμμετάσχει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος το «Φιλία Φόρουμ», το οποίο «χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου, της Ευρώπης στη βάση κοινών αρχών και κοινών αξιών».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Μανάμα θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες, που «θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, στη ψηφιακή διακυβέρνηση, στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στη μακρά, άνω της ώρας και εποικοδομητική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάν Γι για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους και βεβαίως με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top