Απειλεί με βέτο το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν για Φινλανδία - Αιχμές για την Ελλάδα  

Τι δήλωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν  

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με βέτο απειλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ παράλληλα «θυμήθηκε» και την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 80, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κακώς δεν έβαλε τότε βέτο η Άγκυρα!    

Ερντογάν: Έμεινε στο δωμάτιο 1453, χρονολογία της Άλωσης της Πόλης

Για την ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδίας ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν αντιμετωπίζει θετικά μια πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 

Όσον αφορά Ελλάδα, δήλωσε ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας!  

«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Οι προηγούμενες διοικήσεις του  ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα, και γνωρίζετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, αφού συμπαρασύρει και το ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία δεν επιθυμούμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», τόνισε ο Ερντογάν. .

Ο Τούρκος  πρόεδρος δικαιολόγησε  τη στάση του για τη Φινλανδία και τη Σουηδία με τον ισχυρισμό ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους» και συμπλήρωσε  ότι «δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά». 

Τι δήλωσε για τη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη  

Σχετικά με την  επίσκεψη του  Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν δήλωσε:   

«Αγαπητοί φίλοι, δεν έχει νόημα να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος σε σχετική ερώτηση. «Δηλαδή, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις μπορεί να κάνει ή θα κάνει ο Μπάιντεν. Και φυσικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη εκεί είναι ξεχωριστό θέμα. Επομένως, αφού δούμε τα πάντα, ειδικά αφού δούμε και τις δηλώσεις του Μπάιντεν, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας  

Κριτική και στις ΗΠΑ για στήριξη σε «τρομοκράτες»!  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας  δεν έμεινε στην κριτική σε Φινλανδία και Σουηδία αλλά τα έβαλε και με τις ΗΠΑ για τη στήριξη στους Κούρδους της Συρίας  και στην οργάνωση YPG την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει σαν «τρομοκρατική οργάνωση».

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το σφάλμα της Αμερικής. Στην πραγματικότητα, δυστυχώς, όλες οι πρόσφατες διοικήσεις στις ΗΠΑ έχουν δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK ή σε όλες τις δομές στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Έστειλαν οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά σε αυτά τα μέρη με φορτηγά. Αν και τα είπαμε αυτά σε όλες τις διοικήσεις, δεν εισακούστηκαν και αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε ως είχε» ανέφερε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτούς τους τρομοκράτες. Και το λέμε αυτό σε όλες τις χώρες που μας φαίνονται φιλικές. “Κάνεις λάθος, κάνε τα βήματα σου σωστά”». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top