ΥΠΕΞ: Ο Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στον Μπάιντεν

Οργή στην Αθήνα για το ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Για «προκλητική συμπεριφορά» και «πρωτοφανή αύξηση της έντασης» από την Τουρκία κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών.
 
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, μέσα σε μία ημέρα, την περασμένη Τετάρτη 27 Απριλίου, είχαμε 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις.

Όπως ανέφερε, έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών σε αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος κλπ.).

To «τερμάτισαν» οι Τούρκοι: Ρεκόρ διετίας με 126 παραβιάσεις στο Αιγαίο!

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα, που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, ένα κλίμα καλής γειτονίας. Εδώ μιλάμε για σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Έγιναν δύο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε 2 ημέρες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

H Τουρκία ζητά και τα…  ρέστα για τις παραβιάσεις: «Η Ελλάδα φταίει»! 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι «καταδικαστέα και απαράδεκτη», ιδιαίτερα μάλιστα όταν έρχεται σε μία περίοδο που όλη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία.

«Πυρά» της Τουρκίας για τις δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ υπέρ της Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε πως το θέμα το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στο αποχαιρετιστήριο γεύμα.

Αποχαιρετισμός στον πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ από Μητσοτάκη και Δένδια

Παράλληλα, αποκάλυψε – εμμέσως πλην σαφώς – ότι το θέμα θα τεθεί και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ (ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 16 και 17 Μαΐου).

Μητσοτάκης για LNG σε Αλεξανδρούπολη: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

Αναφορικά με το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το έκτο κατά σειρά, πως «η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που συναποφασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ».

Τι λέει ο Μπάιντεν για τα σενάρια της Ρωσίας για «τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο»

Μάλιστα, με αιχμές πρόσθεσε πως «θα ήταν ευχής έργον αν και άλλες χώρες που θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική εναρμονίζονταν με τις αποφάσεις της ΕΕ».

Στη Μαδρίτη αύριο ο Δένδιας

Στη Μαδρίτη θα βρεθεί αύριο ο Νίκος Δένδιας, κατόπιν πρόσκλησης του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλβάρεζ.

Το βασικό ζήτημα, που θα συζητηθεί στην τρίτη διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και του Ισπανού ΥΠΕΞ, είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, την Αφρική κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου και την πρόεδρο του ισπανικού κοινοβουλίου.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top