Εκτός σχεδίου: Γιατί κινδυνεύουν να «χαθούν» μικρά οικόπεδα έως 2 στρέμματα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να βλέπουν σαφώς μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σε επτά μήνες (στις 9 Δεκεμβρίου) λήγει η προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση σχετικό νόμο του 2020 (Ν. 4759/2020), τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.

Το σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέους και νέα ζευγάρια

Απαγορευτικός ο σχεδιασμός

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που διαθέτουν τέτοιου είδους οικόπεδα δεν μπορούν να προβούν στην έκδοση της επιθυμητής άδειας δόμησης. Κι αυτό συμβαίνει, κατά την τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, για δύο λόγους:

Πού ψάχνουν ακίνητα οι ξένοι στην Ελλάδα και πόσο πληρώνουν

-    Ο πρώτος αφορά διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως είναι για παράδειγμα τα αρχαιολογικά ευρήματα, η δασική νομοθεσία αλλά και τα πολεοδομικά προβλήματα.

-    Ο δεύτερος αφορά την εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους που κάνει πλέον απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτισμάτων.

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του νόμου έως σήμερα, οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ευνοϊκές για επενδύσεις. Πέρα από τους προαναφερόμενους λόγους είναι και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία», συμπληρώνει η Μπακλατσή.

Παράταση για δύο χρόνια

Αυτός είναι και ο λόγος που από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να παραταθεί η προθεσμία για την εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα (οικόπεδα) μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων (που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του ΠΔ 24/5/1985 ήταν άρτια και οικοδομήσιμα) για μία διετία, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους. 

Αν δεν δοθεί παράταση, τότε, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μια «πολεοδομική βόμβα» που θα τινάξει στον αέρα την περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για θέμα που απασχολεί ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, οι μεγάλες ιδιοκτησίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό διότι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν οικοδομική άδεια – έως το τέλος του χρόνου – θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι, οι «μεγάλοι» ιδιοκτήτες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top