To ενεργειακό Plan B της κυβέρνησης λόγω Ουκρανίας που συζήτησε το ΚΥΣΕΑ 

Εναλλακτικές λύσεις αλλά και προβληματισμός για τη διάρκεια της κρίσης  

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στα σύνορα  Ουκρανίας - Ρωσίας έφεραν συναγερμό και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, κάτι που ήταν και το κεντρικό θέμα συζήτησης στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Συναγερμός για την Ουκρανία: Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο 

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη βασική εισήγηση έκανε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος δεν είθισται να συμμετέχει στο εν λόγω όργανο. Το κρίσιμο είναι όμως το plan B που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επηρεαστούμε από τις εξελίξεις στην περιοχή. 

«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου - φυσικού αερίου βάζει η κρίση στην Ουκρανία 

Ξεκινώντας από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το LNG, έχει σχεδιαστεί η λειτουργία στη μέγιστη δυναμική του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η Ελλάδα είναι σε επαφή με Αλγερία και ΗΠΑ για επιπλέον φορτία, αν χρειαστεί. 

Μητσοτάκης για Πούτιν: Παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Ακόμα, η λειτουργία δύο μονάδων της ΔΕΗ με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, μιλάμε για τις μονάδες Κομοτηνή και Λαύριο 4. 

Τέλος, έχουν προβλεφθεί και εφεδρείες από την πλήρη αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών μονάδων και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. 

Κρίση στην Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία για επιπτώσεις στην Ελλάδα  

 Το Μαξίμου εκτιμά ότι δε θα υπάρξει ζήτημα εφοδιαστικής ασφάλειας

Όπως επίσης ανέφερε ο δημοσιογράφος του Star, η εκτίμηση, πάντως, που εκφράστηκε από τον κ. Σκρέκα,  είναι ότι δεν θα τεθεί ζήτημα εφοδιαστικής ασφάλειας της χώρας. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι θα είμαστε από τις τελευταίες χώρες που η Ρωσία θα έκοβε την παροχή, ενώ εμείς παίρνουμε αέριο μέσω Τουρκίας και όχι μέσω Ουκρανίας. Αν για κάτι υπάρχει ανησυχία είναι η χρονική διάρκεια της κρίσης και ο αντίκτυπος στις τιμές αερίου και πετρελαίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top