Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2023, δε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος»

Τι προανήγγειλε για την οπαδική βία και τα μέτρα ενίσχυσης

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη δολοφονία του Άλκη και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μητσοτάκης: Έρχεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού 

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας και δήλωσε συγκλονισμένος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και τα καύσιμα 

«Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Υπάρχει το δέντρο της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. «Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ» είπε. Πρόσθεσε επίσης πως οι επιδοτήσεις δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση. «Ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις» ανέφερε.

Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους. 

Στόχος οι μειώσεις φόρων να είναι μόνιμες- «Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα»

Ο πρωθυπουργός ακολούθως τόνισε ότι «μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού. Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

«Με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η  μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά» τόνισε.

Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία

«Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».

Εισφορά αλληλεγγύης - Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

 «Πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελεί παρελθόν»

 «Πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελεί παρελθόν»

«Μέτρο μας είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε.

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία - Καλύτερα τα πράγματα το Πάσχα»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, διότι έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους.

Επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ σε ερώτηση πότε βλέπει τελικό άνοιγμα της αγοράς είπε: «Θα πηγαίνουμε ως προς τα ανοίγματα από το καλό στο καλύτερο. Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα το Πάσχα. Και βέβαια δε μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Φέτος, η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά,  όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες».

«Σοκαρίστηκα με τη δολοφονία του Άλκη»- Παρεμβάσεις κατά του χουλιγκανισμού

«Με αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δε θα το λύσουμε ποτέ.

Έστειλε μήνυμα ότι οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών σε αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου όπως ότι δε θα δίνονται αναστολές σε όσους καταδικάζονται για οπαδική βία.

«Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή να είναι έξω και να κάνει τα ίδια» είπε.

«Πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει. Στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπορεί να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας εισιτήριο» πρόσθεσε.

«Σέβομαι τον πόνο και το θάρρος ψυχής που έδειξαν οι γονείς του Άλκη, λέγοντας ότι μέσα σε αυτή την τραγωδία,ας είναι αυτό μια ευκαιρία να κάνουμε επιτέλους αυτό που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Κι αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι. Λυπάμαι, δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο» τόνισε.

Για Λιβανό: «Οι υπουργοί να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο»

«Οι υπουργοί να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Ο νοών νοείτω. Δεν μπορεί να ακούγονται πράγματα που προσβάλουν τον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνω στο υπουργικό συμβούλιο να προσέχουν» τόνισε.

«O κ. Τσίπρας να πει σε ποιο βαθμό συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Πολάκη»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να πει «σε ποιο βαθμό συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Πολάκη. Δια της σιωπής του και δια της στήριξης που του παρέχει αντιλαμβάνομαι ότι τα πιστεύει και ο ίδιος. Όλα αυτά νομίζω ότι καταδεικνύουν και θυμίζουν στους Έλληνες πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το γιουρούσι στην εξουσία, τις τραγικές συνέπειες αυτού που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο. Μας το λένε ξεκάθαρα ότι "όταν θα ξανάρθουμε θα είναι αλλιώς".

Άρα ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να κατηγορούν τη  Νέα Δημοκρατία για καθεστώς όταν οι ίδιοι όχι απλά έχουν επιδείξει καθεστωτικές λογικές; Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν υποθέσεις παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει τελικά η Δικαιοσύνη, η Βουλή έκανε τη δουλειά της, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Αλλά ποιοι ακριβώς μιλάνε και μας κατηγορούν για όλα αυτά τα απίθανα, τα οποία αραδιάζει ο κ. Τσίπρας σε όλες τις ομιλίες του;

Σε κάθε περίπτωση, συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά, γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ καθημερινά στον κ. Τσίπρα σε όλα αυτά τα οποία λέει».

«Δε θα είναι πάντα παγωμένες οι συντάξεις»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δε θα μείνουν για πάντα παγωμένες οι συντάξεις, είναι δεδομένο αυτό. Δεν είμαστε εκεί όμως ακόμα και δεν μπορώ να πω κάτι πέραν του να θυμίσω ότι στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε και τον περασμένο Δεκέμβριο».

«Bαρύ το τίμημα για την Τουρκία αν φτάναμε σε σύγκρουση»

«Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία από την Τουρκία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά.
 Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας.

Θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, ότι αν ό μη γένοιτο, φτάναμε σε σύγκρουση, το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ».

Επίσης, επανέλαβε ότι οι  εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας και πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Τέλος, εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόσκληση από τις ΗΠΑ και από τον Λευκό Οίκο να επισκεφτεί τις ΗΠΑ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top