Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες - Στο τραπέζι νέα μέτρα

Τα σενάρια που εξετάζονται παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για αποκλιμάκωση

Όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας για τη λήψη νέων μέτρων - Βίντεο Σκάι

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα των ειδικών ότι τις επόμενες εβδομάδες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έκρηξης κρουσμάτων και της μετάλλαξης Όμικρον που επελαύνει σε όλη την Ελλάδα, στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν επιπλέον μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κορωνοϊός: Την Τετάρτη ξεκινά η επίταξη των γιατρών από Μακεδονία και Θράκη

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν κυβερνητικές συσκέψεις και συσκέψεις επιστημόνων για να αξιολογηθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων μετά τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και λήγουν τα ισχύοντα μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Σκάι τόνισε ότι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες αφορά πως θα ανακοπεί το πολύ μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, εξήγησε πως εκτός από το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο.

Ακόμα, θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η επτάμηνη ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους.

Μίνα Γκάγκα: «Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα»

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Mega, για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα». Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξη ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας:

Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα.

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα για Δημόσιο, ΜΜΜ και σώματα ασφαλείας

Μαγιορκίνης: «Πιθανή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες δυο τρεις εβδομάδες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε στο Σκάι για μια φάση «επιπέδωσης της καμπύλης». Τόνισε, όμως, πως «είναι νωρίς να το πούμε με ασφάλεια».

«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων ,τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό είναι το βασικό σενάριο», πρόσθεσε.
Πάντως, εκτίμησε πως δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα και συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες.

Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την αποκλιμάκωση της πανδημίας - Βίντεο Σκάι
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top