Μητσoτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά την  ΕΕ στο σύνολό της 

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη στη Handelsblatt 

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως επίσης στην αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ,  αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και στους δημοσιογράφους Nicole Bastian και Gerd Höhler.

Μητσοτάκης σε Φινλανδό πρόεδρο: Όπως ο Ερντογάν ο Λουκασένκο 

Σε ερώτηση συγκριμένα για τη στάση της ΕΕ έναντι της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Σε αυτό το ζήτημα έχουμε την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Δείτε για παράδειγμα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ή το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει, για παράδειγμα, σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». 

Σχετικά με το αν θα ήθελε να δει περισσότερη υποστήριξη από τη Γερμανία για αυτές τις διαφορές, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε επίσης: «Πιστεύω ότι η Καγκελάριος Merkel έκανε μία ειλικρινή προσπάθεια διαμεσολάβησης. Θέλουμε ωστόσο τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι ένα μη εμπλεκόμενο, ουδέτερο τρίτο μέρος. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ξεκίνησε η μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή

Ανέφερε ακόμα ότι δεν επιζητά αντιπαράθεση με την Τουρκία. «Είμαστε γείτονες. Συνομιλώ με τον Πρόεδρο Erdogan. Έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαστούμε. Εάν η Τουρκία βιώνει αυτή τη στιγμή οικονομική κρίση, αυτό δεν μας χαροποιεί. Γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια».

Όσον αφορά το μήνυμά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε:  

«Στηριζόμαστε στη λογική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας. Δεν είμαστε εμείς που τρέφουμε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον αντί για το παρελθόν».

Ερντογάν: Δεν πάει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη επειδή προσκλήθηκε η Ελλάδα!

Μητσοτάκης: «Γνωρίζω τον νέο Καγκελάριο της Γερμανία και θα έχουμε καλή επικοινωνία   

 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι γνωρίζει τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Σολτς και είναι βέβαιος ότι θα έχουν  καλή και ειλικρινή επικοινωνία. «Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα. Και γνωρίζω ότι ως Υπουργός Οικονομικών, εκείνη την εποχή, στήριξε ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ» συμπλήρωσε. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» το Ταμείο Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί ότι αξιοποιούμε ορθά τα κεφάλαια αυτά για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Για τον ρόλο του νέου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά εκφράσθηκε εξαιρετικά θετικά για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Τα όσα είπε προσφάτως για την ελληνική οικονομία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι  στη Γερμανία είναι πλέον σαφές ότι έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά μας και έχουμε υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να βιώσουμε ξανά μια κρίση χρέους αντίστοιχη με αυτή που ζήσαμε. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Lindner να το αναγνωρίζει αυτό. Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ».

«Οι κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι παρωχημένοι και πρέπει να αλλάξουν» 
 

Για το ίδιο ζήτημα επίσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, επισήμανε: «Συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο -είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε».
 
Για το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακόμα με σκεπτικισμό, ο πρωθυπουργός σχολίασε:  

«Το γνωρίζω. Το διαπιστώσαμε αυτό και στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά την πανδημία. Πολλοί εκπρόσωποι των χωρών του Βορρά μπορεί να σκέφτηκαν τότε: «Γιατί να δώσουμε χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους; Οι πολιτικοί θα τα ξοδέψουν σε επιδοτήσεις για να εκλεγούν». Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό κάνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σωστό τρόπο, τότε είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top