Τρία έκτακτα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μισός μισθός bonus σε υγειονομικούς - 250 ευρώ βοήθημα σε συνταξιούχους

«Υπάρχει πράγματι μία παγκόσμια κρίση τιμών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, μετά την προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η έξοδος από τα lockdown έφερε σε όλες τις χώρες απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα να την καλύψουν.

«Αυτό ανέβασε τις τιμές», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως σε αυτό συνέβαλε και η αύξηση στην ενέργεια, «εκτινάσσοντας έτσι την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς αλλά και των ίδιων των αγαθών».

Υποχώρηση τιμών από το 2022

Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει μια παγκόσμια συζήτηση για το φαινόμενο και οι εκτιμήσεις των περισσότερων ειδικών είναι πως θα είναι πρόσκαιρο, κάτι με το οποίο τάσσεται και η ΕΚΤ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως το κύμα ακρίβειας θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ είπε πως η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο: «Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν στο 4,1%, στην Ελλάδα στο 2,8% και στην Ισπανία στο 5,4%».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 – 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό», εξήγησε.

«Συγκριτικά, το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως «η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών».

Τα τρία νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον τρεις πρωτοβουλίες στήριξης:

-    Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ, η οποία θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο

-    Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν επιπλέον βοήθημα 250 ευρώ αυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας

-    Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Αιχμές για Ισπανία μέσω... ακρίβειας

«Για τα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% και σε άλλες χώρες είναι πάνω από την μονάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά, πέταξε καρφιά προς στην Ισπανία, λέγοντας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos».

Στην αντίδραση του κ. Τσίπρα, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εσείς κ. Τσίπρα επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσες, όταν ήλθε στην Ελλάδα. Και στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, εσείς πηγαίνετε ως παρατηρητής».

Που οφείλεται η αύξηση του ρεύματος

«Γενεσιουργός αιτίας των αυξήσεων, είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα, στην ενέργεια συνολικά. Το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου με οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες, που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, «την οποία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε». 

«Το συνολικό ποσό για την στήριξη αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Αναλογικά είναι η μεγαλύτερη από αυτές που έχουν δοθεί στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο από πέρυσι.

Πετώντας βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση παράδωσε μια ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σήμερα «μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές της σε μια αντίστοιχη πολιτική».

Παράλληλα, αναφέρθηκε τόσο στην αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/2022, λέγοντας μάλιστα πως θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση την επόμενη χρονιά, όσο και στην έκτακτη στήριξη στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς θα πάρουν διπλό ποσό τον Δεκέμβριο.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top