Η απάντηση Μέρκελ στην ερώτηση του Star: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες  

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε απειλές      

Ο επίλογος μιας δύσκολης σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Άνγκελα Μέρκελ γράφτηκε σήμερα στην Αθήνα. Η κυρία Μέρκελ έκανε την αυτοκριτική της. «Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες», παραδέχθηκε απαντώντας σε ερώτηση του Star και του Γιώργου Ευγενίδη. Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε παρεμβάσεις στους αυστηρούς κανόνες λιτότητας του συμφώνου σταθερότητας και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία. 

Η Άνγκελα Μέρκελ ενώ απαντά σε ερωτήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου (photo Ευρωκίνηση)  

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Star και του Γιώργου Ευγενίδη, η Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι απαίτησε πολλά  από τους Έλληνες. 

 

Μέρκελ: Γιατί δεν επέτρεψα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ   


«Πριν από μερικές εβδομάδες είπατε ότι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές σας ήταν την περίοδο της Ευρωκρίσης, όταν ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες. Μήπως εκτός από δύσκολο για εσάς, ήταν και λάθος και τι θα κάνατε διαφορετικά; Και, με δεδομένο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες επανέρχεται από το 2023 και μετά, δεν θα ήταν λάθος η Γερμανία να επιμείνει ξανά στην ίδια συνταγή;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του Star για να απαντήσει η κα Μέρκελ:    

«Τότε ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες.  Κοιτάξτε υπήρχαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως εφικτές». 

Α.Μέρκελ και Κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Α.Μέρκελ και Κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου (photo: Ευρωκίνηση)     

Μητσοτάκης: Η κυρία Μέρκελ υπήρξε κάποιες φορές άδικη 

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να πει ότι η κυρία Μέρκελ ήταν «άδικη κάποιες φορές» αλλά πρόσθεσε ότι ήταν όμως και «καθοριστική στις οριακές στιγμές, όπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit». 

Έφτασε στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ - Πρώτη στάση το σπίτι του πρωθυπουργού

 Μητσοτάκης στο Star: Παρεμβάσεις στους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας 

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην ερώτηση του πολιτικού συντάκτη του Star Γιώργου Ευγενίδη, για τον διάδοχο της κυρίας Μέρκελ που φαίνεται πως θα είναι  Σοσιαλδημοκράτης  κ. Σολτς κα για το πώς σκοπεύει να πορευτεί στο δημοσιονομικό σκέλος, και αν θα  μπορέσει να τον πείσει για την ανάγκη να μην υπάρχουν τόσο σκληροί δημοσιονομικοί κανόνες μετά το 2023:  

Προσβλέπω να έχω μια εποικοδομητική συνεργασία με τον διάδοχο της κ. Μέρκελ.  Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς, τυπικούς, κανόνες του συμφώνου σταθερότητας στο μέλλον. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία. 

Κρητικό δείπνο στην τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Μητσοτάκης: «Η Δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία - δεν ανεχόμαστε απειλές»  

Παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις τουρκικές προκλήσεις κι έστειλε μήνυμα στην γείτονα. «Φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία» επισήμανε αιχμηρά ο πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας». 

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε «απαραίτητο» τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας και τόνισε με... νόημα: «Έχω πολλά για να κριτικάρω την Τουρκία αλλά φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top