Αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και τι αλλάζει από το 2022

Ποιοι δικαιούνται πρόσθετη έκπτωση

Αποδείξεις

Να έχουν συμπληρώσει δαπάνες ίσες με το 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους για το τρέχον έτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμές (τραπεζικές κάρτες ή μέσω e-banking) πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Σε περίπτωση που δεν καλύψουν το 30% του φετινού ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, θα κληθούν να καταβάλουν το 2022 (με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το 2021) επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Παραδείγματος χάριν, εάν ένας φορολογούμενος του οποίου το ετήσιο εισόδημα έτους 2021 ανέρχεται σε 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει ολόκληρο το 2021 ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 6.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 660 ευρώ (22% x 10% x 30.000 ευρώ).

Εξαίρεση από τον κανόνα του 30% ισχύει για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων, που είναι υπερχρεωμένοι (οι οποίοι πρέπει να καλύψουν μικρότερα ποσοστά), αλλά και για ορισμένες ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι.

Τι αλλάζει από το 2022 – Ποιοι δικαιούνται πρόσθετη έκπτωση 

Πρόσθετη έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ θα δικαιούνται από το 2022 και κάθε επόμενο χρόνο όσοι φορολογούμενοι εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αμοιβές σε 22 κλάδους επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Από το επόμενο έτος θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα νέα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το «βήμα» της 85ης ΔΕΘ.

Βάσει των όσων είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός και είχε εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025 το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματά τους, στις φορολογικές δηλώσεις του εκάστοτε επόμενου έτους.

Το ποσό της εκπιπτόμενης δαπάνης δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στην κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ο ανώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 44%, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου θα φθάνει τα 2.200 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 44%).

Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμόζεται επιπροσθέτως, δηλαδή δεν θα καταργήσει την υποχρέωση των φορολογουμένων να εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top