ΥΠΕΞ: Είμαστε μακριά από την εξομάλυνση των σχέσεων με Τουρκία

«Ξεκάθαρο το άρθρο 2 για συνδρομή σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης»

Υπουργείο Εξωτερικών

Για τις επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Τονίζοντας πως στόχος του υπουργού ήταν να γίνει άνοιγμα σε χώρες, με τις οποίες δεν έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, υπογράμμισε πως έχει σημασία να ακούγεται η φωνή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Γι΄αυτό και ο κ. Δένδιας ενημερώνει τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη για τις ελληνικές θέσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο Νίκος Δένδιας την υποψηφιότητα για εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Συνεχίζοντας την ενημέρωσε, είπε πως στις επαφές του κ. Δένδια εξετάστηκαν οι προοπτικές για οικονομική συνεργασία με πολλές χώρες σε διμερές επίπεδο.

Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: Πώς προστατεύει την ακεραιότητα της Ελλάδας

Παράλληλα, ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις και έδειξε σε χάρτη την τουρκική παρενόχληση του Nautical Geo στα 10 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. «Έπεισε και τους πιο δύσπιστους, ενώ τα εξήγησε όλα αυτά και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κ. Δένδιας συνάντηση και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

«Είμαστε ακόμη μακριά από την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων λόγω συμπεριφοράς της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Τι είπε για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Σχετικά με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε πως είναι στα σκαριά εδώ και δύο χρόνια.

Όπως είπε, η ρήτρα για την αμοιβαία συνδρομή, σε περίπτωση επίθεσης, είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της συμφωνίας.

Στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή η κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία

«Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της αυτονομίας, ειδικά στον τομέα της Άμυνας. Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνατότητες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις απειλές μόνη της. Δεν είναι ασύμβατη αυτή η θέση με το ΝΑΤΟ», σημείωσε, εξηγώντας πως η συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας είναι αμυντικής φύσεως και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Τι απάντησε σε ερώτηση του Star για τον Ευρωστρατό

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star, Κατερίνας Τσαμούρη, για τον Ευρωστρατό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε πως είναι μεγάλο θέμα: «Η μοναδική φορά που έγινε ορισμός ευρωπαϊκού στρατού ήταν στη Συνθήκη του 1952. Δεν τέθηκε, όμως, σε εφαρμογή».

Συνεχίζοντας, εξήγησε πως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και κατάργηση των εθνικών στρατών είναι μακρινό σενάριο.

«Αυτό που προσπαθούμε, και η συμφωνία οδεύει προς τα εκεί, είναι η δυνατότητα των κρατών της ΕΕ να δημιουργούν τις στρατιωτικές δυνατότητες, ούτως ώστε να αναλάβουν αυτόνομα κάποια στρατιωτική επιχείρηση. Αυτό, επί του παρόντος, δε συμβαίνει. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής δυνατότητας και αυτό δεν είναι ανταγωνιστικό με το ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top