Προσωρινός ΑΜΚΑ και αναστολή απέλασης για όσους μετανάστες εμβολιαστούν

Έρχεται τροπολογία από το υπουργείο Υγείας

Την αναστολή απέλασης και τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ σε όσους μετανάστες εμβολιάζονται ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «θα ισχύει άρση των μέτρων απέλασης για την στιγμή της άφιξής τους σε εμβολιαστικό κέντρο, όχι γενικώς άρση των μέτρων απέλασής τους, εφόσον επιλέξουν να εμβολιαστούν». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα τους χορηγείται προσωρινός ΑΜΚΑ.

Εμβόλιο Pfizer:Αντισώματα για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας πως «στον ενήλικο πληθυσμό προσεγγίζουμε το 71% που έχει εμβολιαστεί, όμως στους άνω των 60 ετών υπάρχουν ακόμη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι…».

«Στο κομμάτι του γενικού πληθυσμού, που αφορά και τα παιδιά, στις ηλικίες δηλαδή 12 – 17 ετών παρατηρείται αύξηση στα ραντεβού, συνολικά είμαστε στο 60%», συνέχισε.

Πόσοι είναι τελικά οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες της Ευρώπης στους εμβολιασμούς, όμως είμαστε πάνω από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ».

Αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και είπε ότι σε κάποιες «θα θέλαμε να είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό, να έχουμε 10 μονάδες παραπάνω», είπε σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς σε πολλές περιοχές ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της χώρας.

Πλεύρης: Έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων

Σε ό,τι αφορά στους αρνητές και τις μηνύσεις σε βάρος υγειονομικών ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υγείας θα στηρίξει απόλυτα όσους υγειονομικούς έκαναν το καθήκον τους, χορηγώντας αγωγή ή έκαναν διασωλήνωση σε ασθενείς με κορωνοϊό. 

«Είναι ντροπή την ώρα που ο γιατρός πάει να σώσει μια ζωή, να έχει ένα συγγενή ή έναν δικηγόρο από πάνω του, να του λέει τι να κάνει. Είναι προσβολή για έναν άνθρωπο που τηρεί τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη», είπε.

Τέλος για το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας το απέκλεισε, λέγοντας ότι το μέτρο απέδωσε, καθώς «από το 80% έχουμε φτάσει κοντά στο 95% στον εμβολιασμό των υγειονομικών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top