Πετά το γάντι σε Μητσοτάκη ο Τσίπρας: Αν τολμά, ας προκηρύξει εκλογές

«Απευθύνω έκκληση να εμβολιαστούν όλοι»

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ανακοίνωσε το Σάββατο στο Βελλίδειο, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κυβερνά ως άλλος Καίσαρας».

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Κατώτατος μισθός 800 ευρώ και κατάργηση νόμου Χατζηδάκη»

Σήμερα, απαντώτας σε ερώτηση γιατί δε ζητά εκλογές, ο κ. Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει, όποτε επιθυμεί, εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι».

Οικονόμου για Τσίπρα: «Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει στοχοποιήσει τους νέους: «Για την πανδημία ήταν οι ανέμελοι, που είχαν την ευθύνη για τη διασπορά του ιού. Ηταν αυτοί που δεν είχαν το δικαίωμα να βγουν στις πλατείες και έτρωγαν ξύλο. Ηταν οι τεμπέληδες και έπρεπε να μπουν σε καλούπι. Ηταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο της αντεργατικής μεταρρύθμισης. Ηταν αυτοί που κόπηκαν τόσο μαζικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα είναι να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς», 

Στη συνέχεια, είπε με έμφαση πως «οι νέοι δε δεν θέλουν gigabyte και χαρτζιλίκια, αλλά όραμα για να μείνουν στη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθαμε να μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα. Ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν εδώ και να σπουδάσουν εδώ, έχοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση».

«Απευθύνω έκκληση να εμβολιαστούν όλοι»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παταγώδη αποτυχία» στο θέμα της πανδημίας και υπογράμμισε πως κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, που η χώρα είναι το τελευταίο διάστημα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC.

Σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά εμβολιασμού στα πανεπιστήμια

«Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας ιδιαίτερα καυστικά: «Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο "Μωυσής", ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η προοπτική για τείχος ανοσίας απομακρύνεται και απεύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. “Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”», είναι το μήνυμά μας.  

Συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας είπε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε γίνουν οι εκλογές είναι να είναι πρώτο κόμμα με διαφορά.

«Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιος θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές θα φέρει συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», είπε.

Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Η μετεκλογική περίοδος από την προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Γονικές παροχές: Νομοθετεί για το 0,4% των φορολογούμενων η κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ.

«Είναι ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου», σημείωσε, τονίζοντας ότι – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – αυτό αφορά μόλις το πλούσιο 0,4% των φορολογούμενων. «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του», τόνισε.

Τέλος ο φόρος στις γονικές παροχές σε ακίνητα ή χρήματα έως 800.000 ευρώ

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως είναι κοστολογημένες και δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο, δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλυσε, προβλέπει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

«Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη»

«Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας», είπε με διάθεση αυτοκριτικής ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν ανάγκη εθνική για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια. Ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια. Αφήσαμε όμως 37 δισ. ευρώ ως παρακαταθήκη και για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει χρέη και μόνο χρέη», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι»

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Όπως είπε, πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

«Δεν είναι αντιεμβολιαστής ο Πολάκης»

«Δεν είναι αντιεμβολιαστής» και «δεν πείστηκε από κανέναν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για τον Παύλο Πολάκη, που είχε έβαλε κατά των εμβολίων, αλλά τελικά έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Eμβολιασμός Πολάκη: «Χαμός» στα social media

«Εγώ δεν θέλω να αναπαράξω ένα παραπολιτικό πλαίσιο συζήτησης. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι. Ο κ. Πολάκης δεν επείστη από κανένα για να εμβολιαστεί. Δεν είναι αντιεμβολιαστής. Το κύριο είναι πείσουμε όσους έχουν ταλαντέυσεις να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι έκκληση αυτό που κάνω και ιδίως οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν οι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος υπάρχει από τις θεωρίες συνομωσίας και τις ανορθολογικές απόψεις», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top