Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκίνηση της ΠτΔ κατά τον επικήδειο λόγο της

«Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας»

Mε εμφανή τη συγκίνησή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε πρώτη τον λόγο κατά την τελετή αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη. 

Μίκης Θεοδωράκης: Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στη Μητρόπολη

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως μαζί με τους μεγαλύτερους αποχαιρετούν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και οι νεότερες γενιές, τα παιδιά και οι έφηβοι, «γιατί και οι νέοι συγκινούνται όταν τραγουδούν “ένα το χελιδόνι” στα σχολειά τους».

Μίκης Θεοδωράκης: Οι καλλιτέχνες υποκλίνονται στον πελώριο μουσουργό

«Τον αποχαιρετούν οι άνθρωποι και οι τόποι. Οι τόποι που τους έζησε σαν δωρεά, τόποι μυρωμένοι των παιδικών του χρόνων: η Χίος, η Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, ο Πύργος, η Πάτρα, η Τρίπολη όπου και έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 17 ετών, με το έργο του Κασσιανή» πρόσθεσε η ΠτΔ.

Η ΠτΔ χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη ως «Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί», σημειώνοντας ότι «θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον επικήδειό της στον Μίκη Θεοδωράκη- φωτογραφία Eurokinissi

Η ΠτΔ έκανε λόγο για έναν μαχητικό, χειμαρρώδη, ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. «Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σύμβολο της υπεύθυνης ατομικής στάσης απέναντι στα σκληρά αιτήματα της Ιστορίας, καθώς και παράδειγμα θάρρους στην έκφραση γνώμης και τόλμης στη διατράνωση των πιστεύω του, αφού αψήφησε διώξεις, συλλήψεις, εκτοπισμούς, διαψεύσεις και πικρίες.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνοντας παρών σε κάθε καμπή της εθνικής μας περιπέτειας, πάντα μεταβολίζοντας την ιστορική στιγμή μέσα από τα χαρακτηριστικά της ξεχωριστής, έντονης προσωπικότητάς του, σφράγισε ανεξίτηλα την ελληνική ζωή» και σημείωσε ότι «Κι αν έγινε, και θα παραμείνει εσαεί, κραταιό πολιτισμικό σύμβολο είναι γιατί στο πρόσωπο και στη δημιουργία του συναιρέθηκαν μερικά από τα πιο ενθουσιώδη, οιστρήλατα, οραματικά στοιχεία της νεοελληνικής ιδιοπροσωπίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top