Ρουσόπουλος για Ταμείο Ανάκαμψης: Μπαίνουμε σε ισχυρή τροχιά ανάκαμψης

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο, αναλογικά, πακέτο βοήθειας στην ΕΕ»

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο, αναλογικά, πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε., το οποίο κερδίσαμε μετά από σκληρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση», είπε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο εισηγητής της ΝΔ στην κύρωση της συμβάσεως για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, στη Βουλή.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε πως η Ελλάδα θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό, σε αναλογία του ΑΕΠ, από τα 800 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού πακέτου.

Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Το ποσό του σχεδίου ανάκαμψης αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας, το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.. Η επόμενη χώρα είναι στο 15%», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 57 δισ. ευρώ, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

«Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 26,2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

ΕΣΠΑ: Άλλα 21 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Τι είπε η Επίτροπος σε Μητσοτάκη  

«Θα αντλήσουμε κεφάλαια γρήγορα και αποφασιστικά», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με 9 αρχηγούς κρατούς, έλεγε τον περασμένο Μάρτιο πως πρέπει να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός δανεισμού.

«Μέσα σε 4 μήνες, και ενώ μας λοιδωρούσαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυτό τελικά έγινε. Και δεν είναι μηχανισμός δανεισμού, καθώς τα 2/3 του ποσού είναι επιχορηγήσεις», δηλαδή δώρο.

Δύο ΕΣΠΑ μαζί τα επόμενα 7 χρόνια στην Ελλάδα

Ο κ. Ρουσόπουλος, στη συνέχεια, απαρίθμησε ενδεικτικά κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο: 

- πάνω από 2 δισ. για πολιτικές απασχόλησης και δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας

- 1 δισ. ευρώ σε δύο πολύ μεγάλους οδικούς άξονες της Κρήτης και ε65, μόνη χώρα στην Ευρώπη που πήρε χρήματα για οδικούς άξονες

- 2 δισ. ευρώ για το νέο εξοικονομώ, αλλά και μεγάλα κονδύλια για την Υγεία, την ψηφιακή αναβάθμιση των νησιών, κλπ.

- Αγορά και εκσυγχρονισμό αεροσκαφών πυρόσβεσης, αλλά και αμφίβιων αεροσκαφών

«Μπαίνουμε σε ισχυρή τροχιά ανάκαμψης», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος έκλεισε με μία πολύ χαρακτηριστική περιγραφή για το πώς θα αλλάξει η ζωή μας με την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου.

«Όποιος μετά από αυτά δεν πείθεται ότι τα 57 δισ. αλλάζουν τη ζωή μας, δεν πρόκειται να πειστεί ούτε όταν θα ταξιδεύει με το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο στον νέο αυτοκινητόδρομο Ε65. Ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να συνδέεται με 5G από το κινητό του με ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ και να ζητάει εκείνη την ώρα ένα πιστοποιητικό ή να κάνει αίτηση συνταξιοδότησης», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top