Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σταϊκούρας: Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη

Σταϊκούρας

Οι υπουργοί οικονομικών και οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την πρώτη παρτίδα (12) εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. 

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία έλαβαν το πράσινο φως για τη χρήση των κονδυλίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να ανακάμψουν από την πτώση του COVID-19. 

Η έγκριση εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την έγκριση των σχεδίων επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπογράψουν συμβάσεις επιχορήγησης και δανείου που θα επιτρέψουν έως και 13% προχρηματοδότηση.

Το Συμβούλιο έλαβε θετική αξιολόγηση για τα σχέδια των 12 κρατών μελών από την Επιτροπή τον Ιούνιο, συνοδευόμενη από προτάσεις για την έγκριση των αποφάσεων του Συμβουλίου. 

Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατεθέντα κεφάλαιά τους. Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο είναι το τελευταίο βήμα προτού τα κράτη μέλη μπορούν να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανείου με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κεφάλαια για την εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με σχεδόν τα μισά εθνικά σχέδια αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προόδου στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη. Επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης», δήλωσε ο Andrej Šircelj, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας και προεδρεύων του ECOFIN.

«Με την υποστήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας. Οι εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για να ανακάμψουν από την κρίση COVID-19, αλλά και για να δημιουργήσουν μια ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη για τις επόμενες γενιές της ΕΕ», ανέφερε.

Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ από τη διευκόλυνση αποκατάστασης και ανθεκτικότητας 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια των κρατών μελών. 

Σταϊκούρας: Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησαν τα πρώτα 12 εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελλάδας.

«Έπειτα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετήθηκαν τα πρώτα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι οι συνολικοί πόροι του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Σημείωσε, επίσης, ότι το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top