Μητσοτάκης: Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία

«Ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022» είπε στο συνέδριο του Economist

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο  Συνέδριο του «The Economist».

Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ιστορική τομή και ευκαιρία.

Έκτακτο σχέδιο για ελέγχους στα κέντρα διασκέδασης - Οι εντολές Μητσοτάκη

Όπως είπε, θα κινητοποιήσει πιθανώς έως και 100 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την Ευρώπη.

Οι 4 λόγοι της αισιοδοξίας για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους τέσσερις λόγους, που είναι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας:

Πρώτον, οι καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην αγορά. Είμαι αισιόδοξος και για την πορεία του τουρισμού το β΄ εξάμηνο.

Δεύτερον, το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 προβλέπει εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις, που είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ. Σε βάθος 7ετίας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν 7% στο ΑΕΠ.

Τρίτον, η οικονομία μας δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Ο τέταρτος λόγος, έχει να κάνει με τις συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών, που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία, όπως το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο, αλλά και η διάλυση μύθων και στερεοτύπων για την Ελλάδα την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, κάτι, που πιστοποιούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Πιστεύω πως ο πρώτος απολογισμός της πρώτης διετίας είναι θετικός.

«Η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα»

«Η χώρα παρά τις δυσκολίες αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση της πανδημίας, στηρίζοντας οικονομία και κοινωνία. Είμαστε συνεπείς στο σύνθημά μας “το είπαμε - το κάναμε”», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Mε Covid Pass η είσοδος σε εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα

«Είμαστε όμως ακόμη στην μέση και αυτό είναι μία νέα αρχή. Θα το ξαναπώ ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα στον κίνδυνο, είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί. Και αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα, ο στόχος του 70% πρέπει να επιτευχθεί με πειθώ», ξεκαθάρισε.

Σε χρόνο ρεκόρ ενισχύσαμε το ΕΣΥ

«Σε χρόνο ρεκόρ ενισχύσαμε το ΕΣΥ εντάσσοντας στις δράσεις του και τον ιδιωτικό τομέα. Έγιναν παραπάνω από 10.000 προσλήψεις, που συνεχίζονται. Και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοπόρο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που έχει εκπλήξει ευχάριστα όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, προφανώς και έγιναν και αστοχίες στην προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε έναν άγνωστο εχθρό, τον κορωνοϊό. Όσο εξελίσσονταν το γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης των 41 δισ. ευρώ οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα έφθανε στο συμπέρασμα πως η ελληνική οικονομία άντεξε και είναι έτοιμη να ανακάμψει. Στο μέσο της θητείας της η κυβέρνηση συνεχίζει με μεγαλύτερη ορμή το πρόγραμμα της. Η ύφεση βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σημαντικά αποτελέσματα κατέγραψε η χώρα μας και στον τομέα της ανεργίας. Είναι φυσικό πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος προσεγγίζει τα προ κορωνοϊού επίπεδα, τα καλύτερα της χώρας την τελευταία 20ετία. Οι τράπεζες είναι σε ανάκαμψη, καθώς εντός της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο στους οικονομολόγους, αλλά έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top