Η Ελλάδα στην Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ιδρύθηκε το 1996

Σημαίες ΕΕ και Ελλάδας

Η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα, 1 Ιουλίου 2021 και για ένα έτος, την Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process - SEECP). 
 
Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 4.11.1997. Αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και το Κόσοβο. 
 
Πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι εξής: Αλβανία, Bόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία. Στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.
 
Από το 2008, ο μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας έχει αναβαθμισθεί θεσμικά με την ίδρυση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (Regional Cooperation Council-RCC), η Γραμματεία του οποίου εδρεύει στο Σεράγεβο και λειτουργεί ως επιχειρησιακός βραχίονας της Διαδικασίας. Αποστολή του είναι η εξειδικευμένη περιφερειακή συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας και η παροχή τεχνογνωσίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως, ως προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Παράλληλα, το RCC έχει αναλάβει επιχειρησιακό ρόλο για την εφαρμογή προγραμμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών, και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 
 
Η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και λειτουργεί ως όχημα για την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. 
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, στο πλαίσιο της SEECP δεν χρησιμοποιούνται εθνικά σύμβολα (π.χ. σημαίες, εθνόσημα) και η αναφορά στους συμμετέχοντες γίνεται με τη χρήση της πρωτεύουσας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top