Έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Τσαβούσογλου

Αιφνιδίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, σχεδόν μία ώρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα προβάλουν στην Τουρκία την επίσκεψή του στη Θράκη. Στόχος είναι η ενίσχυση της δημοτικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, που έχει κατακρημνιστεί μετά τους χειρισμούς του για την πανδημία κορωνοϊού και την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μένει εντός Κομμοτηνής - «Ανεπιθύμητος» στη Θράκη

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 11:00 το πρωί, αλλά τελικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς ξεκίνησε νωρίτερα την «ιδιωτική του επίσκεψη» στη Θράκη. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα κινηθεί προς την Κομοτηνή, για να συναντήσει στο τουρκικό προξενείο της πόλης τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου, τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε αντίστοιχα, την πρόεδρο του μειονοτικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου και άλλα τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας.

Τσαβούσογλου: Μόνο στην Κομοτηνή η επίσκεψη στη Θράκη 

Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής και να επισκεφθεί ένα μειονοτικό χωριό πολύ κοντά στην πόλη. 

Τι θα ζητήσει ο Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει από την Ελλάδα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, ζητώντας ελεύθερη χρήση των όρων «Τούρκος», «Τουρκικό/ή» από μειονοτικούς φορείς.

Κατά τις επαφές με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, θα επαναληφθεί το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τουρκικές προκλήσεις  

Θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών, ενώ δεν αποκλείεται να αφήσει αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών, λόγω έλλειψης μαθητών. 

Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε γεύμα στο χωριό Θάμνα με μέλη της μειονότητας. 

Προσκλήσεις έλαβαν στελέχη της μειονότητας, ενώ ενδιαφέρον έχει ποιοι από τους μειονοτικούς βουλευτές, δημάρχους και αιρετούς Περιφερειακούς Συμβούλους παραβρεθούν. 

Eπίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Η επίσκεψη θα κλείσει με προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Τσαβούσογλου: Persona non gratta στα Πομακοχώρια

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως δε θα επισκεφθεί τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων που τον κήρυξαν «persona non gratta» στην περιοχή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top