Ψήφος αποδήμων: Δεν πέρασε το νομοσχέδιο στη Βουλή 

Δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους

Δεν συγκέντρωσε στην ψηφοφορία στη Βουλή την ειδική πλειοψηφία των 200 «ναι», που απαιτούνται για να ισχύσει  αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων (όπως αναμενόταν πάντως καθώς είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα το ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25).

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 193 «ναι» έναντι 23 «όχι». 

Προηγουμένως το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν οι υγειονομικοί περιορισμοί στη Βουλή

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδίωκε την άρση των περιορισμών, όπως προκύπτει και από τον τίτλο του  σχεδίου νόμου («Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»), επικαλούμενη την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στην εκλογική διαδικασία. 

Οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, αλλά θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (να έχουν διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση μέσα στην τελευταία διετία).

Βορίδης για ψήφο ομογενών: Αν δεν περάσει με 200 «ναι», απορρίπτεται

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προβλεπόταν: 

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτέ

Στη συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο  και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει άμεσα, νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά ζητήματα για την ψήφο των απόδημων, υπό τον όρο να δεχθεί η  αξιωματική αντιπολίτευση ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη και θα προσμετράτε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ψήφος Αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές

«Εμείς θέλουμε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στο πλαίσιο μιας τεχνικής συζήτησης, την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Είμαι έτοιμος να συμφωνήσουμε στα πάντα και θα είμαι απολύτως ανεκτικός για να διαμορφώσουμε αυτού του τύπου τη συναίνεση. Όμως, δεν πρόκειται να παίξουμε με "ίσως" ή με "αλλά". Θέλουμε καθαρές κουβέντες» τόνισε ο κ. Βορίδης.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top