Ημέρα Γενοκτονίας Ποντίων: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα 

Ψέματα και παραποίηση της ιστορίας από Ερντογάν - τουρκικό ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωση  στην οποία κατηγορεί ευθέως την  Τουρκία  για «ψεύδη, παραποίηση της ιστορίας και χρήση εμπρηστικής ρητορικής» βάζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση της την Άγκυρα για τη θρασεία ανακοίνωσή της με την οποία αμφισβητεί τη Γενοκτονία των Ποντίων, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης των  θυμάτων.       

Οι προκλητικές αναφορές Ερντογάν και τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία    

 

Με μία άκρως ανιστόρητη ανακοίνωση η Τουρκία ζητoύσε και τα  ρέστα από την Ελλάδα, όπως μετέδωσε η  Μαρία Τσιλινίκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. 

Όπως ανέφερε, έχουν περάσει 102 χρόνια από την μαύρη περίοδο που διαπράχθηκε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά των Ελλήνων του Πόντου  και ο Ερντογάν θυμήθηκε να στείλει ένα μήνυμα εθνικής εξύψωσης του τουρκικού λαού υπενθυμίζοντας στους νέους πώς για εκείνους είναι ημέρα χαράς. Ωστόσο δεν έμεινε εκεί .
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να  ξαναγράψει την ιστορία  κατηγορώντας την Ελλάδα για φρικαλεότητες.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αν και δε πρέπει να ξεχνάμε τις άμεσες φρικαλεότητες που έχει διαπράξει η Ελλάδα σε αυτά τα εδάφη, απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 1919 που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας. Ομοίως καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντι-τουρκικών ομάδων και συμφερόντων να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας τις κατηγορίες εκτός Ελλάδος που δεν έχουν καμία βάση». 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα οι Τούρκοι γιορτάζουν την Ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ, διαγράφοντας από την ιστορική μνήμη τη θηριωδία της εποχής. 
 

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του με την οποία έβαλε στη θέση της την Άγκυρα:       

«Με  ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας. 

 

Γενοκτονία Ποντίων: Τι είπε από την Καλαμαριά ο Μητσοτάκης 
 

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.   
 
Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν.

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
 

Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top