Λιανεμπόριο: Τα καταστήματα δε θα ανοίξουν με click away και click inside

Με SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό οι αγορές των καταναλωτών

Σήμερα πιθανότατα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το νέο «μείγμα» των περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποσυμπιέσει την κόπωση των πολιτών και, με σύμμαχο τον καλό καιρό, να «φρενάρει» τη μετάδοση του ιού από τις συγκεντρώσεις μέσα στα σπίτια, δίνοντας παράλληλα «ανάσα» στην αγορά, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση, αλλά και στις οικογένειες, με το άνοιγμα των σχολείων.

Ειλημμένη απόφαση η άρση της απαγόρευσης από δήμο σε δήμο

Ήδη, την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα γίνει από το ερχόμενο Σάββατο, προανήγγειλε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Θεωρώ ότι είναι λογικό μέτρο. Η κυβέρνηση θέλει να γίνει το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκάι, διευκρινίζοντας ότι αναμένεται η σχετική εισήγηση των ειδικών, που συνεδριάζουν σήμερα. 

Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για το τι μπορεί να ανοίξει άμεσα

Όπως τόνισε, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα συμβάλλουν στον περιορισμό της κόπωσης με την κυκλοφορία του κόσμου σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο «είναι προτιμότερο από τις συναντήσεις σε σπίτια».

«Ο κόσμος έχει “σκάσει”, υπάρχει κόπωση. Το καταλαβαίνουν όλοι αυτό. Αλλά να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανίσουμε την πανδημία», είπε.

Νέα μέτρα με «εργαλείο» τα self tests 

Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο έντονος είναι και ο προβληματισμός μετά το νέο «μαύρο» ρεκόρ, με 4.340 κρούσματα, την Τρίτη 30 Μαρτίου.

«Το άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και με νέα όπλα στη φαρέτρα μας, όπως τα self test», υπογράμμισε η κυρία Πελώνη, προαναγγέλλοντας αποφάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Βέβαια, όλα εξαρτώνται και από το πότε θα είναι διαθέσιμα τα self tests, καθώς θα είναι υποχρεωτικά για σχολεία, επιχειρήσεις και δικαστήρια. Με βάση τις εκτιμήσεις της κυρίας Πελώνη, θα μπορούμε να τα προμηθευτούμε την επόμενη εβδομάδα.

Tα καταστήματα θα ανοίξουν με περιορισμούς και SMS στο 13032 

Οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν με sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό, ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί ειδικοί έχουν τις ενστάσεις τους και θέλουν να επαναφέρουν τις γνωστές διαδικασίες με click away ή click inside.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης απέρριψε αυτή τη λύση.

Λιανεμπόριο: Τέλος το click away – Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας

«Τα δύο αυτά εργαλεία δε βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία», είπε μιλώντας στο Open.

Μάλιστα, είπε ότι όταν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα.

Γεωργιάδης: Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου το άνοιγμα των καταστημάτων

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η πρόταση θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση το λιανεμπόριο δε θα ανοίξει με click away, αλλά με επίσκεψη στο κατάστημα με αποστολή sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό για τα ψώνια.

Προτεραιότητα η επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στα θρανία

Λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων, η επαναλειτουργία των Λυκείων είναι ο πρωτεύων στόχος, όσον αφορά στα σχολεία.

Self test: Με υπεύθυνη δήλωση των γονέων στο σχολείο οι μαθητές

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, η οποία θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα συνοδεύεται από την υποχρεωτική χρήση των self tests, για τα οποία πιθανότατα οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν στα σχολεία υπεύθυνη δήλωση.

Στον έντονο προβληματισμό για το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η κυρία Πελώνη είπε πως τα αυξημένα κρούσματα δεν είναι ο μόνος δείκτης που κρίνει την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων. «Είναι και οι διασωληνωμένοι, ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών», σημείωσε.

Πότε ανοίγει η εστίαση

Ο πιο δύσκολος γρίφος είναι το άνοιγμα της εστίασης, όπου ακόμα και οι ειδικοί δείχνουν διχασμένοι, με κάποιους να τάσσονται υπέρ του ανοίγματος, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και κάποιους άλλους να ζητούν επανεξέταση του ζητήματος μετά το Πάσχα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρέπει σύντομα να ανοίξει και η εστίαση, ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι καφετέριες και εστιατόρια να στρώσουν τραπέζια μετά τα μέσα Απριλίου και αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους. 

Πάσχα: Θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό; 

Το βλέμα είναι στραμμένο και στις διακοπές του Πάσχα με τους πολίτες να αγωνιούν αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. «Είναι νωρίς για τέτοια συζήτηση» απάντησε η κ. Πελώνη, ενώ εκτίμησε πως από τα μέσα Μαϊου θα μπορούμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

Το ερώτημα που ακολουθεί είναι εύλογο. Υπάρχει η περίπτωση να «χάσουμε» και το φετινό Πάσχα, ώστε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση το καλοκαίρι; «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» είπε με νόημα η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Γεραπετρίτης για lockdown: Το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο

Σχολεία: Ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα Γυμνάσια και Λύκεια

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top