Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για 12 μίλια, Πρέσπες και.. αγανακτισμένους

Πώς μπήκε στη μέση ο… Νίκος Κοτζιάς

Σε σκληρή κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

«Ήθελα σήμερα να είναι ημέρα γιορτής. Η Ελλάδα μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε με μία ερώτηση στην κριτική της αντιπολίτευσης: «Εάν ήταν τόσο αυτονόητη, γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια;».

Τσίπρας: Καλωσορίζω την επέκταση των χωρικών υδάτων

Ο κύριος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην πρωτολογία του χαρακτήρισε την επέκταση στα 12 μίλια «στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», μνημόνευσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά: «Στο βιβλίο του αναφέρει επί λέξει: “Μετά την παραίτησή μου, ο Τσίπρας έκανε πίσω. Μάλλον τον φόβισαν οι συνεργάτες του ότι δε θα άρεσε στους Τούρκους”. Είναι αλήθεια αυτό; Είχατε πολύ χρόνο. Γιατί δεν το κάνατε;».

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συμφωνίες με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά.

«Αναφερθήκατε στις φρεγάτες. Δε θα έπρεπε να πάρουμε ανταγωνιστικές προσφορές; Εσείς όχι μόνο αμυντική συμφωνία δε φέρατε με τη Γαλλία, oύτε ανταλλακτικά για τα Mirage. Μην αγανακτείτε τόσο πολύ», είπε. Όσον αφορά τη συμφωνία για τα Rafale, ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Αν είχατε επιφυλάξεις, γιατί τα ψηφίσατε;».

Παράλληλα, θέλησε να σχολιάσει και τον παραλληλισμό του κ. Τσίπρα, όσον αφορά τα επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ και τη συγκέντρωση εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών έξω από τη Βουλή.

«Εμένα μου θύμισε κάτι άλλο. Το 2011, που έγινε ένα παραλήρημα, με διχασμό, με βιτριόλι και κρεμάλες. Και εσείς στην πρώτη γραμμή ως καβαλάρης. Εσείς καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού, της νομιμοποίησης της βίας και της συκοφάντησης των αντιπάλων. Ενώθηκαν η πάνω και η κάτω πλατεία και γι’ αυτό κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο», είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Εσείς στηρίζατε τα συλλαλητήρια του 2011

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του τού παρέδωσε το 2015 «μια χρεοκοπημένη χώρα με λιγοστές δυνατότητες να συντηρήσουμε τα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κάναμε αυτά που έπρεπε για να διασφαλίσουμε το αξιόμαχο».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαχωρίζει τη θέση του από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν να μην προχωρήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. «Δεν είναι στάση ηγετικής ευθύνης αυτή, ούτε για κόμμα του 3%», είπε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον Νίκο Κοτζιά, είπε πως, όταν ανέλαβε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζιά, ενημερώθηκε για την προετοιμασία της επέκτασης στο Ιόνιο.

«Πάνω σε αυτή στηριχθήκατε. Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ ότι μόνο με νόμο μπορεί να γίνει η επέκταση και πως κανένα διάταγμα δεν προχωρά, εάν δεν περάσει από το ΣτΕ και το υπουργικό συμβούλιο. Και λίγες μέρες μετά, ανακοίνωσα ότι θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα σχετική εντολή στον κ. Κατρούγκαλο. Τότε είχε πει ο κύριος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, “μην τολμήσετε να το φέρετε σε προεκλογική περίοδο”», σημείωσε.

«Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θέλουν πολιτική συνεννόηση. Σας κατηγορώ ότι εσείς δε δώσατε στήριξη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμείς κάνουμε σήμερα και ψηφίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων. Φαντάζεστε, λοιπόν, πόσο δύσκολο ήταν να επιμείνουμε στις 151 ψήφους για τις Πρέσπες», είπε.

Τέλος, απάντησε στον κ. Μητσοτάκη για τους «αγακτισμένους», λέγοντας: «Το κοινό της πάνω πλατείας του 2011 με τις ΗΠΑ και τη Βουλή ήταν ο πρόεδρός σας, τότε, Αντώνης Σαμαράς. Τότε είχε τη στάση του Ζαππείου, αλλά και της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Μην κάνετε τον αθώο».

Μητσοτάκης; Γιατί δε με καλέσατε λοιπόν;

Ο πρωθυπουργός, παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, θέλησε να απαντήσει σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τον Νίκο Κοτζιά και την επέκταση στα 12 μίλια.

«Στείλατε ποτέ, κύριε Τσίπρα, προεδρικό διάταγμα στο ΣτΕ; Είπατε ότι θέλατε συναίνεση. Γιατί δεν επικοινωνήσατε απευθείας μαζί μου; Δεν το κάνατε ποτέ. Και γιατί, λοιπόν, δεν επιδιώξατε αυτή τη συναίνεση και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θέλατε να διχάσετε τη ΝΔ ως μεγάλος ηγέτης», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «εξωτερική πολιτική μόνο με προθέσεις, δε γίνεται. Εμείς λύσαμε αυτή την εκκρεμότητα. Θέλατε, αλλά και εδώ δεν… προφτάσατε».  

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top