Δένδιας:H Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε 

Τι ανέφερε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο 

Στην επέκταση του χώρου της εθνικής κυριαρχίας κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Βουλή, για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, ύστερα και από την πρωινή του παρέμβαση, στη συζήτηση για το ίδιο θέμα.    

Δένδιας: Και το ανατολικό τμήμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε Κρήτη

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, «ασκήσαμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί και στοιχείο του εθιμικού δικαίου».   
 
Πρόσθεσε ο κ. Δένδιας: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην επικράτειά της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη γιατί εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο. Όμως, περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια». 

Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές: Ενημέρωση Δένδια στα κόμματα 

 Ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, ενώ ευχαρίστησε τα κόμματα για την εθνική ομοψυχία, η οποία επιβεβαιώθηκε όπως ανέφερε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αρμόδιων τομεαρχών εξωτερικής πολιτικής των κομμάτων.    

«Θα έπρεπε όμως να πω ότι υπάρχει και μια επιπλέον διάσταση. Η UNCLOS (Συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας) έχει κυρωθεί και αυτοτελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια αποτελεί και το επαναλαμβάνω, τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όχι μόνο της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης. Κατά τούτο, δεσμεύει το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αυτοτελή οντότητα» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ο οποίος κατέληξε στην ομιλία του στη Βουλή:

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας αποτελεί ένα βήμα για την ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης εθνικής ομοψυχίας.  

Με πρόσθετα όπλα τις πρόσφατες συμφωνίες μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εδώ θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στον απερχόμενο σήμερα Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Πομπέο με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και ο οποίος έτεινε ευήκοον ους στις δίκαιες τοποθετήσεις της χώρας μας. 

Στη συμφωνία με την Ιταλία, στη συμφωνία με την Αίγυπτο, στην κατανόηση για το πώς θα προχωρήσουμε με την Αλβανία, στις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με την επέκταση του εθνικού εναέριου χώρου, που πλέον στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους ταυτίζεται φυσικά με τα εθνικά μας ύδατα. Με την πολιτική ευρέων οριζόντων που υπηρετεί τα συμφέροντα της νέας Ελλάδας των 200 ετών». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top