Δένδιας: Και το ανατολικό τμήμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε Κρήτη

Για 12 μίλια σε Ιόνιο: Η στιγμή ενέχει στοιχείο ιστορικότητας

«Είναι ιδιαίτερη τιμή, εξ’ ονόματος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στο εθνικό κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα. Είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947», είπε ο Νίκος Δένδιας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η επέκταση αφορά μία έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εάν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής», σημείωσε.

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, όπως με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε στην επιτροπή, ότι το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η στιγμή αυτή ενέχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κόμματα για τη συνεργασία».

Παράλληλα, είπε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη όταν θα γίνει θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα, και όχι μόνο το νότιο.

«Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός, και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», είπε ο ΥΠΕΞ.

Αρχικά, η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν να διεξαχθεί μέσα σε μία ημέρα, ωστόσο, επειδή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν τον λόγο αρκετοί βουλευτές, αποφασίστηκε, να γίνει σε δύο συνεδριάσεις, σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να λάβει τον λόγο και ο πρωθυπουργός, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top