Lockdown: Βάζει πλαφόν στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης η κυβέρνηση

Αυστηρά πρόστιμα σε όσους κάνουν αδικαιολόγητα ανατιμήσεις

Στο θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών σε κάποια είδη, είχε αναφερθεί προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι

Πλαφόν στις τιμές πώλησης ειδών για το καλάθι της νοικοκυράς βάζει η κυβέρνηση.

Με τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να πατήσει «φρένο» στα φαινόμενα κερδοσκοπείας, που παρατηρήθηκαν κατά το δεύτερο lockdown, και θέτει όριο στις τιμές πώλησης βασικών ειδών για τα νοικοκυριά, όπως τρόφιμα, καθαριστικά, κλπ. Μάλιστα, πιθανόν να αφορά ακόμα και τις υπηρεσίες υγείας ή τις τηλεπικοινωνίες.

Η τροπολογία θα κινείται στο πνεύμα που είχε κινηθεί και η ανάλογη, που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, με ημερομηνία αναφοράς για τη σύγκριση των τιμών την 1η Σεπτεμβρίου.

Τι δε θα μπορούμε να αγοράζουμε πλέον από το σούπερ μάρκετ

Έτσι, το ποσοστό κέρδους δε θα επιτρέπεται να είναι ανώτερο από αυτό των συναλλαγών κατά την ημερομηνία αυτή.

Παπαθανάσης: Aνοίγει η εστίαση και το λιανεμπόριο την 1η Δεκεμβρίου

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μια λιανική αλυσίδα έχει τιμολόγια αγοράς που να δικαιολογούν τις αυξήσεις και το ποσοστό κέρδους είναι το ίδιο με την 1η Σεπτεμβρίου, αυτό δε θα δικαιολογεί κερδοσκοπία. 

Πιθανή η παράταση της καραντίνας: «Στόχος είναι να ανοίξουμε τις γιορτές»

Εάν, όμως, δεν υπάρχουν τιμολόγια ανατιμήσεων από τη βιομηχανία ή εάν πάνω στα τιμολόγια υπολογιστεί υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που εφάρμοζε η επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε θα στοιχειοθετείται κερδοσκοπία και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top